Щатският конгрес на Илинойс се готви да обяви март за

...
Щатският конгрес на Илинойс се готви да обяви март за
Коментари Харесай

Конгресът на Илинойс обявява месец на България

Щатският конгрес на Илинойс се готви да разгласи март за месец на България. Това ще стане с две резолюции, които са импортирани в двете камари – Сенатът и на представителите. Очаква се това де се случи до края на февруари и тъкмо в точния момент за националния ни празник 3 март.

За да сме сигурни, че това ще се случи е нужна дейното присъединяване на българската общественост в Чикаго и Илинойс.

Текстът на проекто-резолюциите е еднакъв и акцентира историческото партньорство сред Съединени американски щати и България, 20-тата годишнина от утвърждението на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на Съединени американски щати и 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората международна война.

Резолюцията в щатския Сенат е импортирана от републиканеца от 26-и регион Дан МакКонки. Той е някогашен водач на републиканците и е женен за българката Милена. През март м.г., водена от генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков.
 Конгресът на Илинойс афишира месец на България
Републиканският сенатор на Илинойс Дан МакКонки е вносител на едната резолция. Той се оказа женен за българка. На фотографията – с генералния консул Светослав Станков през март 2022 година

В Камарата на представителите резолюцията е импортирана от демократа от 113-и регион Джей Хофман.

Това е общоприета процедура и демонстрира двупартийната поддръжка за текста и страната ни.

„ Двете импортирани за разглеждане резолюции в Конгреса на Илинойс са първа по рода си опция България и българската общественост да получат самопризнание на най-високо равнище за приноса си към културно-историческото завещание на щата и Америка. “, сподели за BG VOICE Станков – Очевидно е желанието на щатските управляващи да насърчат политическото, културното и общественото развиване на българската общественост в Илинойс. “

В текста на двете резолюции са включени видни представители на българската емиграция в Съединени американски щати от български генезис – изобретателят на компютъра Джон Атанасов, летците Стоян Юруков и Асен Йорданов, както се признава и приносът на писателя Алеко Константинов и неговият разказ „ До Чикаго и обратно “. Включени са и текстове за най-старата настояща българска организация в Съединени американски щати – МПО, упоменати са българските църкви в Илинойс, българските неделни учебни заведения, първите вестници, издавани от българската емиграция.

Интересен детайл е включването в петицията на български емигранти от района на Македония като Хенри Каранджов и писателят Стоян Христов.

Каранджов е бил президент на Granite City Trust and Savings Bank и Masonic Temple Association.

Стоян Христов е създател на книгата „ Моята страна “, която била обичана на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт. В нея на няколко места Христов изяснява, че е българин.
 Конгресът на Илинойс афишира месец на България
Един от упоменатите в резолюциите българин е Хенри Каранджов – президент на Granite City Trust and Savings Bank

Името на Христов присъстваше в, с която се искаше оповестяването на месец септември м.г. на месец на македонската просвета и завещание в Съединени американски щати. Тя провокира скандал поради причисляването на редица българи от Македонския край като потомци на сегашната страна Северна Македония. Резолюцията по този начин и не беше утвърдена в Конгреса.

Истината обаче е, че тези хора не са известни в България и техните истории не са разказвани. Причината е, че по времето на комунистическия режим в България историите за съумели на Запад българи са били неразрешени. Така достиженията на доста от тях остават незнайни.

„ Дошло е време българската страна и нашата общественост в Съединени американски щати да припознаем тези наши сънародници и да заявим, че сме горди с триумфите им.

Само по този начин няма да позволим на други страни да подменят нашата история “, споделя генералният консул в Чикаго Светослав Станков, чиито дипломатически дейности бяха основни македонската резолюция да не мине в Конгреса и в този момент да има българска такава в Илинойс.

„ Резолюциите са законен инструмент българската общественост да ускори взаимоотношението си с локалните управляващи, което неизбежно ще докара до увеличение на потенциала на българската част от гражданското общество в щата “, безапелационен е Станков.
Но с цел да бъдат тези резолюции сполучливи е нужна и дейната активност на българската общественост.
Нашите публични и културни организации, учебни заведения, представители на бизнеса и медиите би трябвало да лобират пред щатските представители като изпращат писма и имейли в поддръжка на резолюциите. Само по този начин конгресмените ще имат опция да се убедят персонално в мащаба на българската общественост в Илинойс и нейните триумфи.

„ За да бъдат признати двете резолюции, е в действителност нужно дейното присъединяване на всички българи, които насърчаваме да изпратят писма в поддръжка на резолюциите до техните представители в Конгреса на Илинойс. За повече информация по отношение на методите за поддръжка, предлагаме българите в Илинойс да се обръщат към водачите на българските организации или Генералното консулство. “, споделя Станков.

Резолюциите сега си прокарват път през съответните комисии в двете камари на щатския Конгрес и вярата е, че ще бъдат признати до края на февруари.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР