Щатският долар се покачи до 20-годишен връх спрямо другите водещи

...
Щатският долар се покачи до 20-годишен връх спрямо другите водещи
Коментари Харесай

Щатският долар достига 20-годишен връх, докато пазарите се готвят за дълъг период на високи лихви

Щатският $ се повиши до 20-годишен връх по отношение на другите водещи международни валути, откакто гуверньорът на Федералния запас Джером Пауъл алармира, че лихвените проценти що останат на по-високи равнища за по-дълго време, с цел да се сложи под надзор високата инфлация, съобщи Ройтерс.

Индексът на $ се повиши до 109,44 пункта през днешния ден, което е рекордено ниво от две десетилетия насам.

Доларът доближи и най-високата си стойност по отношение на йената от 21 юли, като един $ се разменя за 138,88 йени, до момента в който офшорният юан падна до ново двегодишно дъно от 6,9321 юана за $.

Британската лира се намали по отношение на $, достигайки повече от двегодишно дъно от 1,1649 $. Еврото пък падна до 0,9916 евро за $ в ранната търговия.

До тези резултати се стигна, откакто в петък шефът на Фед изнесе тирада по време на икономическия симпозиум в Джаксън Хоул, на която съобщи, че централната банка ще увеличи лихвите толкоз, колкото е нужно, с цел да ограничи растежа, както и че ще ги поддържа на такова равнище „ за известно време “, с цел да смъкна инфлацията, която е повече от три пъти по-висока от задачата на Фед от 2%.

„ Коментарите на Пауъл накараха пазара да включи в ценообразуването по-висок лихвен % на Фед за по-дълъг интервал “, сподели Кенет Брукс, валутен пълководец в Societe Generale. „ Предположението, че Фед ще стартира да понижава лихвите в средата на 2023 година, е прибързано “, добави той.

Паричните пазари реагираха, като покачиха прогнозите за по-агресивно нарастване на лихвения % от Фед през септември, като в този момент вероятността за покачване със 75 базисни пункта се прави оценка на към 70%.

Доходността по държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати внезапно се увеличи, като тази на двугодишните облигации доближи 15-годишен връх от към 3,49%, давайки поддръжка на зелените пари.

„ Мисля, че за тази седмица показателят на щатския $ ще продължи възхода си нагоре към 110 пункта, защото участниците на пазара не престават да пресмятат последствията от по-агресивни цикли на стягане на паричната политика от огромните централни банки “ разяснява Карол Конг, старши помощник по валутата тактика и интернационална стопанска система в Commonwealth Bank of Australia.

Говорейки на симпозиума в Джаксън Хоул, членът управителният съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел, шефът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало и шефът на латвийската централна банка Мартинс Казакс дадоха причини за мощни или обилни дейности в посока стягане на паричната политика.

Въпреки че капацитетът за огромно повишение на лихвените проценти на ЕЦБ през септември нараства, еврото продължава да е под напън поради енергийната рецесия в блока, която покачва рисковете от криза. Руският държавен енергиен колос „ Газпром “ се чака да спре доставките на природен газ за Европа от 31 август до 2 септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР