Щатският долар се е насочил към дъното на декемврийската класация

...
Щатският долар се е насочил към дъното на декемврийската класация
Коментари Харесай

Доларът стремглаво губи позиции спрямо основните си конкуренти

Щатският $ се е насочил към дъното на декемврийската ранглиста на интернационалните валути. През последната седмица еврото, австралийският $, канадският $ и корейският вон записаха най-високите си равнища по отношение на зелените пари от най-малко две години, до момента в който швейцарският франк записва най-силното си показване от 2015 година насам.  Дори английският паунд, който е зависим на несигурността към договарянията за Брекзит, е покрай едногодишен връх по отношение на щатския $.

На фона на възходящият оптимизъм към договарянията за нов пакет от стопански тласъци в Съединени американски щати, очакванията за скорошно всеобщото въвеждане на коронавирусна ваксина и бързото икономическо възобновяване на Китай търсенето на международната аварийна валута понижава. Някои анализатори на Уолстрийт предизвестяват, че поетият от Федералният запас на Съединени американски щати ангажимент за поддържане на ниски лихви в идните години може да докара до мечи цикъл за $.

„ Едно гладко разпространяване на ваксини може скоро да промени разпоредбите на играта “, защото то може да форсира възобновяване на икономическия напредък и да затвърди слабостта на $, разяснява Кристофър Уон, старши валутен пълководец на Malayan Banking Bhd.

В 7 от първите 11 месеца на годината щатският $ е поевтинял по отношение на всичките си водещи съперници, сочат данни на показателя Bloomberg Dollar Spot. Зелените пари са поевтинели с близо 8% по отношение на швейцарския франк и с 4% по отношение на японската йена за 2020 година – две валути, които обичайно са считани за убежища. Този резултат акцентира резултатите от невижданите тласъци на Фед.

Председателят на Федералният запас на Съединени американски щати Джером Пауъл съобщи в сряда, че Фед ще резервира лихвите ниски, до момента в който стопанската система не показва ясно, че е „ прескочила заплахата “ от пандемията. По време на международната финансова рецесия, когато Фед приложи количествени облекчения, доларът мина през интервал на сходен спад.

Ето някои основни резултати от тази седмица:

Еврото мина психологическият предел от 1,2 $. Валутата доближи ниво от 1,2139 $ в четвъртък, което съставлява най-хубавото й редставяне от април 2018 година насам.

Канадският $ нарастна доближи най-високото си равнище по отношение на зелените пари от октомври 2018 година, като един щатски $ се търгува за 1,2097 канадски.

Австралийският $ също записа двугодишен връх, поскъпвайки до 0,74 щатски $.

Швейцарският франк доближи най-високото си ниво по отношение на щатския $ от януари 2015 година

Корейски вон нарастна до 1096,13 вона за $ – най-високото ниво от юни 2018 година

От швейцарската банка Credit Suisse предвиждат, че еврото може да нарастне до 1,25 $ до края на 2021 година Morgan Stanley и Citigroup Inc. Също чакат доларът да продължи да отслабва.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР