Щатите реагират на сблъсъка на руски самолет и американски дрон

...
Щатите реагират на сблъсъка на руски самолет и американски дрон
Коментари Харесай

Байдън е информиран за инцидента с дрон над Черно море

Щатите реагират на конфликта на съветски аероплан и американски дрон с изказване:

Координаторът за стратегически връзки на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Джон Кърби упрекна Русия във вторник в " неразумно " държание, откакто нейният аероплан Су-27 се сблъска с американски дрон MQ-9, сваляйки и унищожавайки американския безпилотен летателен уред, оповестява " Ройтерс ", написа.

Американският чиновник добави, че американският президент Джо Байдън е  информиран за случая, станал по-рано денем над Черно море.

" Държавният департамент ще беседва непосредствено с съветските си сътрудници и ще изрази нашата угриженост по отношение на това рисково и непрофесионално прихващане ", сподели той.

" Не е извънредно да има прехващания от съветски самолети на американски самолети над Черно море ", сподели Кърби. " И имаше, даже единствено през последните седмици, други прихващания. Но този явно е незабравим поради това какъв брой небезопасно и непрофесионално беше... причинявайки свалянето на един от нашите самолети.

Инцидентът се случва на фона на нараснало напрежение сред Русия и Съединени американски щати, като администрацията на Байдън постанова наказания и се стреми да изолира Москва поради нахлуването й в Украйна. Съединени американски щати работят над Черно море повече от година, сподели Кърби, преди нахлуването на Русия в Украйна, написа The Hill.

" Не е извънредно съветските прехващания на неруски самолети над Черно море ", сподели Кърби. " Искам да подчертая, че този MQ-9 работеше в интернационално въздушно пространство над интернационалните води и не представляваше опасност за никого и това беше рисково и непрофесионално прехващане. "

Съединени американски щати няма да бъдат възпрени да летят в интернационалното въздушно пространство и над интернационалните води, в това число над Черно море, вследствие на случая във вторник, сподели Кърби.

Последствията от случая във вторник ще бъдат следени от близко, като се има поради напрежението сред Вашингтон и Москва през последната година поради съветската инвазия в Украйна.

Съединени американски щати постановиха наказания на Москва, с цел да забавят нейните военни старания и предоставиха военна и икономическа помощ на Украйна, както и европейските съдружници. Руският президент Владимир Путин отговори, като съобщи, че поддръжката за Украйна е равносилна на експанзия против Москва.

Вашингтон и Москва се пробваха да поддържат информационните линии отворени през това време, с цел да избегнат ненужна ескалация на спора.

Американски изтребители през февруари прехванаха съветски военни самолети покрай въздушното пространство на Аляска два пъти в границите на два дни. Американски чиновници споделиха, че активността не се преглежда като опасност или като провокация.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР