Щастлива развръзка с казуса с разменените в Шейново бебета -

...
Щастлива развръзка с казуса с разменените в Шейново бебета -
Коментари Харесай

4 месеца по-късно: Майките с разменени бебета за пръв път прегърнаха децата си

Щастлива развръзка с проблема с разменените в " Шейново " бебета - от през днешния ден децата са към този момент са при биологичните си фамилии. Размяната стана тъкмо четири месеца откакто са родени бебетата - на 13 септември предходната година. Три дни по-късно майките им са излезли от болничното заведение, само че не с децата, които са родили. Случаят доби голяма медийна известност на 21 декември, откакто седмици по-рано едната майка се усъмнила, че отглежда непознато бебе и направила ДНК тест.
Прочетете още
Двете майки са прегърнали биологичните си деца в адвокатската фирма на един от юристите на двете фамилии, без наличието на представители на институциите. Това, което разбрахме, че тази среща е минала извънредно прочувствено. Размяната стана факт по извънсъдебен път, тъй като документите и на двете бебета са били попълнени безусловно правилно и това дало опция за бързото разрешаване на проблема. И двете страни обаче ще търсят финансово обезщетение от страна на болничното заведение. Отново ще се търси и извънсъдебно решение, съобщи Българска национална телевизия.

Семейството, което избра от самото начало да остане надалеч от медийното внимание, потърсило юрист, откакто ДНК тест удостоверил подозренията им, че не отглеждат биологичното си дете.

" Бяха уплашени, бяха стреснати, след което виждах горест. Сега месеци по-късно виждам щастието ", разяснява Стоян Стойков - юрист на едно от фамилиите.

Другото семейство през днешния ден също резервира безмълвие пред медиите.

Двете майки прочувствено посрещнали биологичните си деца в адвокатската фирма на един от юристите.

" Двете майки плачеха, плачеха, тъй като те действително за първи път виждаха децата си. Специално моята клиентка за първи път виждаше детето си, тя не беше го прегръщала в никакъв случай ", съобщи Стоян Стойков.

До извънсъдедното решение на казуса се стигнало след диалози сред юристите на двете страни.

" С сътрудника се видяхме, седнахме, помислихме разновидността, взехме решение да беседваме всеки със страните, с цел да търсим съглашение сред страните за замяна, защото това не опонира на закона с оглед това, че съпътстващата документи при двете деца беше същинска, нямаше позволени неточности при нейното правене ", съобщи Стоян Стойков - юрист на едно от фамилиите.

Новината беше посрещната с наслада и облекчение и в болница " Шейново ". В първите дни, когато казусът се разчу, от лечебното заведение обясниха случилото се като низ от нелепи случайности - гривните на майките и бебетата били сложени правилно, само че децата били поставени в неверните креватчета и занесени не при биологичните си майки.

" Всички си отдъхнаха, откакто разбрахме, че размяната се е осъществила. Тази преживелица беше извънредно травматична освен за двете фамилии, само че и за целия личен състав на болничното заведение ", съобщи Вили Костадинова - юрист на болница " Шейново ".

Съдебни искания по момента никоя от страните няма. Обезщетения обаче ще се търсят - юристите на двете фамилии към този момент са разговаряли с представители на болничното заведение.

" Казали сме им какво считаме за вярно, те са ни дали отговор какво считат за постижимо. Това единствено времето ще покаже дали ще стигнем до непринудено споразумяване на въпроса, което аз избирам, или ще желаеме от съда да се произнесе по правдивост. Предложих те да входират публично предложенията си в болница Шейново, с цел да може да бъдат разисквани тези оферти за компенсации. Столична община е способена да вземе решение за това дали да бъде подписано вероятно съглашение, правосъдно или извънсъдебно такова ", добави адв. Стоянов.

А с цел да няма проблеми като този, здравното министерство е събрало ръководителите на всички родилни звена от цялата страна. Обсъдени са стандартите за родилна помощ и разпоредбите на целия развой от раждането до изписването на бебетата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР