Щастлива хипоксия при заразените учудва лекаритеКоронавирусът поставя нови въпроси на

...
Щастлива хипоксия при заразените учудва лекаритеКоронавирусът поставя нови въпроси на
Коментари Харесай

Специалният ефект на COVID-19: Болният трябва да е в безсъзнание, а изглежда добре

" Щастлива хипоксия " при инфектираните учудва лекарите

Коронавирусът слага нови въпроси на учените за това по какъв начин работи в човешкото тяло, написа чешкият информативен уебсайт Lidovky.cz.

Сега лекарите записват случаи на пациенти с извънредно ниски равнища на О2, само че които необяснимо за какво и по какъв начин поддържат връзка обикновено и наподобяват в положително положение. Подобни неналичия на О2 нормално предизвикват безсъзнание или даже гибел, чудят се лекари.

Обичайните стойности на насищането на кръвта с О2 при здрави хора е към 95%, само че лекарите в незабавните кабинети в този момент срещат случаи на пациенти с засищане с О2 към 70-80 %, а някои дори са под 50%, оповестява The Guardian. Такава липса на О2 в организма, която в медицината се назовава хипоксия, заплашва жизненоважни органи като сърцето или мозъка. А нормално при стойности към 75% засищане с О2 има загуба на схващане.

Незабележимостта на сходно положение може да е обвързвана с това по какъв начин тялото открива хипоксия. Това, което кара хората да дишат едва, е регистрирането на повишаващи се равнища на въглероден диоксид, които се усилват по време на хипоксия и от които тялото не е в положение да се отърве дейно. А спецификата на пациентите с COVID-19 наподобява е в това, че нямат тази реакция, написа The Guardian.

Феноменът на така наречен „ безшумна “ или „ щастлива хипоксия “ обърква лекарите и повдига спомагателни въпроси за точния резултат на вируса върху организма. Например доктор Джонатан Банард-Смит от болничното заведение в Манчестър вижда това като образец за доста ненормална физиология, до момента в който при други респираторни болести, които причинят дефицит на О2, пациентите нормално наподобяват доста заболели. " С пневмония или белодробна емболия те няма да си приказват умерено с вас, седнали в леглото ", споделя доктор Майк Чарлсуърт, анестезиолог в болница в Манчестър.

„ Не знаем дали това предизвиква увреждане на органите. Не разбираме дали тялото компенсира ", твърди Чарлсуърт. Самият той е страдал от COVID-19 и твърди, че евентуално самичък е страдал от хипоксия. Описва, че до момента в който е бил на легло с кашлица и тресчица, е изпадал в положение на гняв, в което е изпращал гневни известия от мобилния си телефон. Според брачната половинка му устните му са станали по-тъмни. В такова положение е отишъл в болница.

Анестезиолог свидетелства за случай с пациентка, постъпила в незабавното поделение с обяснението, че има простуда. Когато измерили равнището й на О2, устройството посочило единствено 30%. „ Разбира се, ние взехме решение, че е неточност, тъй като пациентите нормално имат по-висока хипоксична спирка на сърцето “, изяснява анестезиологът.

Пневмонията, от която човек заболява при коронавирусна зараза, лимитира доставката на О2 в кръвта. Съобщени са и случаи на ковид, причиняващ кръвни съсиреци, които пък може да са виновни за някои неочаквани смъртни случаи. Но по какъв начин тъкмо вирусът предизвиква тези резултати, към момента не е ясно, написа lidovky.cz. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР