Щастлив съм, че толкова партии се отзовахте. Целта на срещата

...
Щастлив съм, че толкова партии се отзовахте. Целта на срещата
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата с Николай Денков

Щастлив съм, че толкоз партии се отзовахте. Целта на срещата е да се обсъдят целите, тъй че да се сформира държавно управление, което да ръководи страната устойчиво.

Преди няколко дни изпратихме покана за всички партии, в която изложихме целите ни за обществената политика, подпомагането на бизнеса, както и приемането ни в Шенген и Еврозоната. Всички вие споделяте тези цели. Главна цел ни е да приказваме за това какви цели ще ни обединят и всяка партия да добави свои оферти. Това съобщи акад. Николай Денков, номинираният за министър председател от Политическа партия.

“Струва ми се, че влизате в роля на кукла на конци и зад вашия необятен научен облик стоят номинациите, които и през вчерашния ден и през днешния ден обявихте в ефирен ефир. Считаме, че хора които през 8-месечно ръководство потвърдиха, че не могат да се оправят в държавно управление, не могат и в този момент да го създадат. Бил сте министър в наше държавно управление, откакто сте избрали да участвате в други държавни управления имате свои качества. Силно ни тормози обаче, че в стратегия без ясни констатации вие търсите разговор за разискване на бъдещи обединения. Участието ни в такива диалози се изчерпва до тук ”, това съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ.

В огромна част от целите ще намерите наша поддръжка. Интересно е, че в това, което сте ни изпратили в поканата е ревизирането на ИК. Това за нас е смущаващо, когато поставихте ИК като залог за бъдещо болшинство и бъдещо държавно управление. Надявам се сте осъзнали това свое деяние. Когато стартират диалози ние ще участваме с ясното схващане, че всички ние носим отговорността да се сътвори работещ кабинет ”. Това съобщи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. “Ние ясно заявяваме, че България има потребност от държавно управление, поздравяваме ви, разграничителните линии би трябвало да минат на назад във времето, поздравяваме ви и за кандидатурата за министър, само че не забравяйте, че и проф. Габровски бе добра кандидатура. Проблемът е, че мъчно се образува болшинство. Отговорно би трябвало да постъпваме към решенията, които взимаме. Ние благодарим за поддръжката ви за всички обществени решения, които се взеха в НС- безплатните учебници, както и еднократната помощ за учениците от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лева ”, съобщи още Свиленски.

“По отношение на ИК аз ще го слага без да бъде обсъждано като ултиматум, методът е листо градивен. Когато влязохте в този разговор казахте, че е значимо за вас хората да имат опция да се гласоподава и с хартиена бюлетина. Могат да се създадат отстъпки в тази посока, като да вземем за пример предлагането на Движение за права и свободи да се купят други машини, само че това, което се одобри бе унищожаване на машинното гласоподаване. Бихме взели участие в диалог отсега нататък по тази тематика, само че в търсене на различен вид за промени в ИК. За нас също е доста значима тази тематика, по тази причина ще се продължи полемиката в тази посока ”, изясни акад. Денков. “По отношение на ИК ще търсим задоволително решение за всички. Днес обаче предлагам да се фокусираме върху други значими решения ”, съобщи още той.

Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи, посочи, че е значимо да вършим някои оценки на неща, които са налични на терен. “Изобщо, с цел да стартираме диалози би трябвало да начертаете една основа, от която да тръгнем и да поставите вашата позиция по наши цели, които са изказани от Движение за права и свободи. Като да вземем за пример вашето предопределение като министър в прорез с конституцията, като да вземем за пример взломовете по домовете на къщите по инструкции на Рашков. Трябва да поговорим първо за това. Относно правосъдната промяна ние от дълго време сме изложили своята позиция по отношение на въпроса. Освен, че би трябвало да приказваме за разпоредбите и промените, би трябвало да приказваме и за кадруването. Те не би трябвало да бъдат смесвани обаче. Когато приказваме за положителни планове би било добре те да са подплатени с обстоятелства, а не назад ”, акцентира Карадайъ. “България има потребност от смяна, само че не от противозаконен реваншизъм и капризи, тъй като войната не може да се прави по противозаконен метод. България даже има потребност от смяна от смяната, от позиция на държавност, народна власт и нормалност вие поставихте страната в още по-лошо състояние. Промяната ви бе същият модел на ГЕРБ, от неприятно към по-лошо. Важното е да знаем от кое място тръгваме преди тези диалози ”, разяснява още водачът на Движение за права и свободи.

“За да се включи Кирил Петков в ръководството на страната, той е направил доста персонални жертви, което би трябвало да е регистрирано ”, съобщи акад. Денков, след което парламентарната група на Движение за права и свободи напусна залата. “Вие не ми давате отговор на въпроса. Не ме интересува биографията на Петков питах ви по какъв начин ще коментирате позицията на конституционния съд, че Кирил Петков е упражнявал министерския си пост в прорез с конституцията ”, съобщи Карадайъ, след което напусна залата.

“Това е действителна опция България да има държавно управление, изключително и след вашата кандидатура за министър председател. Нека да подхождаме отговорно, ние оценяваме, че вие с изключение на експертност имате действителна биография на държавен деятел, това не е без значение и това, че зад вас стои позицията за отговорност и подготвеност за консенсус. Аз виждам съществени старания от страна на Политическа партия и нашата оценка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като подобен, тъй като в случай че неглижираме значимостта да се опитаме да съставим държавно управление, то това няма да бъде сполучливо за страната ни ”, това съобщи и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Стефан Янев, водачът на Български напредък, посочи, че е склонен с изказванието на Десислава Атанасова, че диалогът е просрочен. “От два месеца трябваше да има диалози, въпреки и късно чак в този момент да се случват те хубавото е, че въпреки всичко ги има. На България ѝ е належащо държавно управление, което да взема решение рецесиите, да даде някаква вероятност в бъдещето. Приоритетите, с които започнахте са положителни, те би трябвало да бъдат ситуирани във времето като пътна карта, с цел да се върви по тяхното осъществяване. Ние би трябвало да работим за болшинство 121 гласа, както и да се работи за конституционно болшинство 160+. Това е и апелът ми към вас, би трябвало да се търсят такива условия ”, акцентира още Янев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР