Щабът на руския президент Владимир Путин Владимир Путин - руски

...
Щабът на руския президент Владимир Путин Владимир Путин - руски
Коментари Харесай

Владимир Путин пръв представи в ЦИК необходимите подписи за президентския вот

Щабът на съветския президент Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила пръв показа в Централната изборна комисия (ЦИК) нужните подписи в негова поддръжка като претендент в изборите за държавен глава през март, написа в. "Ведомости ". Путин е събрал 315 000 подписа, с цел да бъде регистриран като самостоятелен кандидат.

Днес се чака ЦИК да получи подписи от бизнес омбудсмана Борис Титов, водач на Партията на растежа, от създателя на опозиционната партия "Яблоко " Григорий Явлински и от Сергей Бабурин, началник на националистическата партия Руски обществен съюз. Други претенденти за регистрация, подкрепени от извънпарламентарни партии, да вземем за пример телевизионната водеща Ксения Собчак и Максим Сурайкин от придвижване "Комунистите на Русия ", считат да показват своите на следващия ден. Всички дават обещание да донесат оптималния позволен брой подписи, 105 000, при все това някои са събрали и повече.

Освен Путин, който би могъл умерено да събере и 3 милиона подписа, всички от малко малко действителни претенденти съставляват дребни партии и им трябват единствено по 100 000, изяснява политологът Дмитрий Бадовски. Според него за Кремъл "е преференциално да изпълни десния и левия политически фланг с по неколцина претенденти ", с цел да не ги употребяват примерно единствено Павел Грудинин, повдигнат от парламентарната компартия, и Ксения Собчак, подкрепена от опозиционната "Гражданска самодейност ". Според специалиста ЦИК надали ще изключи от конкуренцията някой кандидат.

Трудно ли е в Русия да станеш президент? - отговор на този въпрос търси "Известия ". Вестникът цитира данни на правозащитния Руски публичен институт по изборно право (РОИИП), съгласно които Федерацията е измежду страните с минимум ограничавания за искащите да станат държавен глава.

В страните, организиращи директни избори за най-висшия държавен пост, се ползват общо 16 изборни ценза. В Русия работят единствено шест от тях, също толкоз има и във Франция. Най-малко цензове ползват Съединени американски щати - 4, и Полша – 5. Най-трудно е да се кандидатираш за президент в Бразилия, където има цели 11 ограничавания. Следват Казахстан и Аржентина с по 9 и в Мексико с 8.

Основните ограничавания за кандидат-президентите в Русия са избрани от конституцията. Според главния закон може да бъде определен единствено съветски жител на минимум 35-годишна възраст, непрекъснато живеещ в страната минимум от 10 години. Той би трябвало да е работоспособен и да не се намира в местата за изтърпяване на санкции. Едно и също лице може да заема висшата служба не повече от два следващи мандата.

Цензовете подсигуряват сигурност и цивилизованост на електоралните процеси, изяснява за "Известия " шефът на РОИИП Игор Борисов. "Днес непрекъснато се сблъскваме с опити за манипулиране на публичното схващане, по тази причина всяка страна взема съответните "мерки за сигурност ", с цел да не допусне гласоподавателите да бъдат мамени с популистки лозунги, с цел да не се промъкнат престъпни във властта ", споделя той. Руската изборна система обаче е "много демократична " макар външните и вътрешните закани за страната, декларира специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР