Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 г. в

...
Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 г. в
Коментари Харесай

Радостният ум винаги е бил най-сигурният път към здраво тяло - ШРИ ЧИНМОЙ

Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 година в Индия, където от ранна възраст практикува йога, а по-късно идва на Запад, с цел да придвижи концепциите си и тук.

Дейността му е толкоз интензивна, че той бързо се трансформира във фигура, разпознаваема по целия свят. Взима основите на своята философия от източната традиция, само че надвишава всяка граница, трансформирайки се в международен дипломат на мира.

Шри Чинмой е преподавател по медитация, който обаче излиза от ашрама, с цел да забележим, че истината на античните мъдреци може да се живее и през днешния ден. Балансът е изпълним, а резултатите от него са красноречиви.

Мирът, който откриваме в сърцата си, е въведения към прогресивно общество с по-малко спорове, способно да върви напред макар провокациите.

Шри Чинмой самичък потвърждава опциите на свръхчовешкото, само че и твърди, че подобен капацитет дреме у всеки, а с цел да го разгърнем, просто би трябвало да погледнем в сърцето.

През целия си живот той остава креативен работлив, като се развива в разнообразни области. Композира и извършва музика на британски и на родния си бенгалски език. Песните му наброяват хиляди и са така наречен песни-мантри, които отварят сетивата за душевното съществуване.

Чрез тях Западът се среща с индийския прочит на действителността и наподобява, че го приема добре, тъй като Шри Чинмой е поканен да свири в някои от най-престижните зали като “Роял Албърт Хол ” в Лондон, “Карнеги Хол ” в Ню Йорк, операта в Сидни. Два пъти посещава и България с концерти в София и Варна през 2000 година и 2007 година

Днес музиката му продължава да обикаля света, входът е постоянно свободен, а посланието за мир отеква дълго след края на осъществяването.

Шри Чинмой е и плодотворен художник. Всичките му 140 000 картини са обединени от порива на духа да полети свободен. Затова и претекст на нереалната му живопис е птицата, като знак на свободата. Щрихът му е бърз, с цел да резонира със непринудено връхлитащите визии.

Шри Чинмой споделя, че този развой не е мисловен, а той просто се предава на Всевишния, който твори посредством него. От там идва и наименованието “Джарна Кала ”, което на бенгалски значи “изкуство от извора ”.

Платната му са излагани допълнително от 20 страни и красят стените на знакови здания като централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, парламентите на Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия и Украйна.

Писаното му творчество също е несметно. Има издадени над 1300 книги с творби в прозаичност и лирика. Стиховете най-често са под формата на афоризми, където се синтезира вселенското знание. А всяка една от книгите е скъп справочник за търсещите естетика.

Основен принцип в учението на Шри Чинмой е единството, което, също като мира, би трябвало първо да потърсим в себе си, с цел да можем след това да го втъчем и в обществото. Спортувайки, човек балансира тялото, само че също изпитва неговите предели и даже ги надскача.

Шри Чинмой показва неограничените благоприятни условия на физиката, когато тя е под управлението на един спокоен разум. Той стартира да подвига тежести на 54 годишна възраст, стимулира се от опцията да въодушеви хората също да надскачат своите граници, да се самонадминават.

Изглежда, че за него няма непостижима тежест. Повдигал е всевъзможни предмети, в това число и хеликоптер. През 1998 година започва поредицата “Повдигане на света посредством сърцето-единство ”. Всеки път Шри Чинмой повдига разнообразни хора, всички от тях вдъхновяващи с делата и образеца си. Това е алегоричен жест на благодарност за техните достижения.

Шри Чинмой е и разпален бегач. Основател е на голям брой начинания за тичане. Негов патент е най-дългото сертифицирано съревнование в света на 3100 благи, което бе наречено от “The New York Times ” “Еверест на ултрамаратоните ”. Най-мащабното измежду тези мероприятия обаче е Пробегът на мира.

Вече няколко десетилетия под формата на щафета, където участниците си подават Факела на мира, поддържа жива фантазията за мир. Пробегът е обиколил целия свят с задачата да сплоти хората, с цел да преодолеят те по-лесно своите етнически, расови и религиозни разлики.

Шри Чинмой спринтира с Карл Люис

Всеки път събитието се трансформира в празник на световно и локално равнище. Често бедстващи общности са възраждали вярата си с помощта на Пробега. Защото има вяра, че мирът е бъдещето на човечеството, Шри Чинмой възпламенява искрата и у най-младото потомство. Децата са били постоянно значима част, а искреността на техните усмивки демонстрира, че посятото семе на следващия ден ще разцъфне.

Политически водачи и видни персони застават зад идеята, приветствайки положителната воля, само че най-докоснати са постоянно хората, тъй като пламъкът остава да грее в техните сърца вечно.

С Нелсън Мандела

Още послания които Шри Чинмой остави на света:

Спокойният разум е
съвършеният отговор.
Съвършеният отговор е
просветлението на земята
и удовлетворението на Небето.

Радостният разум
постоянно е бил най-сигурният път
към крепко тяло.

Гневът и гордостта
Съкращават живота.
Равновесието и любовта
Удължават живота.
Простотата и смирението
Укрепват живота.

Не се опасявай да вкусиш
горчивината на неуспеха.
Бъди самоуверен!
Сладостта на триумфа
не след дълго ще е твой приятел.

Нуждаеш ли се от благополучие?
В подобен случай прави единствено три неща:
медитирай постоянно,
усмихвай се от душа,
бит неуморно.

Всяка заран
аз надълбоко се любувам
на моята разходка, изпълнена с аромата на душата,
в градината на моето сърцето.
За всяко нещо
съществува съвършен миг
и този съвършен миг е в този момент,
тъкмо в този момент.

Приемам личните си неточности,
с цел да пречистя мозъка си.
Приемам грешките на другите,
с цел да направя сърцето си напълно.

Ако в действителност копнееш
да постигнеш обещано нещо,
в никакъв случай не се предавай
на външните условия.

Моя е светлината на мъдростта,
която ми нашепва да се апелирам
не за по-лек товар,
а за по-силно сърце.

Нашите мисли ни карат да знаем
какви безспорно сме.
Нашите каузи карат другите да знаят
какви несъмнено сме.

Мирът не е единствено тишина.
Мирът е също и нещо
успокояващо, развълнуващо, омайващо,
озаряващо и осъществяващо.

Човек се трансформира в това, което мисли.
Затова, бъди извънредно деликатни
какво мислиш.

Времето
не дефинира нас.
Ние сме тези, които дефинираме времето.

За да забележим божественото у другите, ние би трябвало да обичаме.
Там, където любовта е мощна, минусите са слаби.
Ако в действителност обичаш някого, тогава е мъчно да видиш неговите неточности.
Неговите неточности наподобяват незначителни, тъй като любовта значи единение.
Това единение идва от нашето умишлено приемане на неговата действителност такава,
каквато е.

Ти си посредствен,
само че елементарно можеш да станеш идеален.
Единствено се нуждаеш от глава, която се прекланя,
сърце, което обича
и душа, която мечтае.

Никога не би трябвало да забравяш,
че величието
не дава обещание благополучие,
само че добротата постоянно го прави.

Какво е отчаянието?
То не е нищо друго с изключение на маскираното наше
неосъществено предпочитание.

Какво е неуспехът?
Провалите са опорите на триумфа.

Автор на публикация: Елисавета Иванова
Източник на афоризми: https://meditation.bg/app/
Sri Chinmoy Daily Meditations App

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР