Шотландия става първата държава в света, която ще раздава продукти

...
Шотландия става първата държава в света, която ще раздава продукти
Коментари Харесай

Шотландия срещу табуто върху менструацията

Шотландия става първата страна в света, която ще раздава артикули за дамска персонална хигиена. Новоприетият закон задължава управляващите да обезпечават гратис тампони и дамски превръзки. В тоалетните на учебните заведения, университетите и всички публични здания също би трябвало да има обезпечени артикули от сходен вид.

Страната има дългогодишна политика за подкрепяне на дамите – още през 2018 година държавното управление разгласи, че ученички и студентки ще имат безвъзмезден достъп до продуктите и влага над 5 милиона паунда за задачата. През 2019 даде още 4 млн. паунда, с цел да има превръзки и тампони и в библиотеките.

Историческото решение идва след изследване на Plan International UK от пролетта. Резултатите откриват, че 30% от девойките на възраст сред 14 и 21 година са изпитали усложнение да намерят санитарните артикули по време на локдауна във Англия. Жените са в цикъл приблизително по 2535 дни в живота си. Това значи, че в продължение на близо 7 години ние имаме потребност от превръзки, тампони, менструални чашки и т.н. 

Достъпът до превръзки и тампони е международен проблем, по тази причина доста европейски страни не таксуват с налози санитарните артикули. Миналата година Англия започва самодейност за гратис разпространяване на тампони, а Нова Зеландия последва образеца. Но до момента в който Англия подхваща съществени стъпки в тази посока, за десетки страни в света менструацията към момента е тематика табу.

А това предизвиква много проблеми – първо е незнанието на младите девойки какво да вършат с първия си цикъл, вероятни са проблеми и с репродуктивното здраве, а огромна част от дамите към момента се срамят да приказват за менструацията си, даже и в 21. век. И най-важното – милиони дами просто нямат пари за превръзки, употребяват подръчни материали, които не са подобаващи, и в последна сметка до последствия за здравето им.

Отношението към най-естествения развой в женското тяло постоянно е било отрицателно. Жените имат месечен цикъл още преди човешкият тип да еволюира изцяло до Homo sapiens, само че даже в древността тематиката е подценявана и премълчавана. Някои нации дълги години отделяли неразположените дами в  къщи или палатки, наричани „ червени “, като че ли са прокажени или заразно заболели. В християнството и исляма пък менструиращата жена е считана за „ нечиста “, нищо че с помощта на нейната „ нечистотия “ човечеството съществува.

 
В като Вагина, С като Скандал
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР