Шотландия не може да проведе втори референдум за независимост без

...
Шотландия не може да проведе втори референдум за независимост без
Коментари Харесай

Шотландия не може да проведе нов референдум за независимост

Шотландия не може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английския парламент, постанови Върховният съд на Обединеното кралство с единомислещо решение, предава в. " Гардиън ".

Шотландският първи министър Никола Стърджън съобщи, че „ днешното решение блокира един вероятен начин гласът на Шотландия да бъде чут, но в една народна власт нашият глас не може и няма да бъде заглъхнал. “

Произнасяйки присъдата в сряда сутринта, ръководителят на Върховния съд, лорд Рийд, сподели, че шотландският парламент няма пълномощието да организира нов референдум за самостоятелност, защото подобен законопроект ще се отнася до бъдещето на съюза на Обединеното кралство и е нещо, което единствено Уестминстър, т.е. английският парламент може да реши. Той сподели, че при неналичието на съглашение сред двете държавни управления, както се случи преди гласуването през 2014 година, шотландският парламент няма пълномощието да организира нов референдум.

Решението пристигна след невиждано чуване във Върховния съд на Обединеното кралство по отношение на това дали Шотландия има законови пълномощия да издаде закон за референдум за самостоятелност, само че без да се постанова Уестминстър да даде нужните пълномощия.

Вестник " Гардиън " напомня, че четирима поредни английски министър председатели отхвърлиха на Стърджън да й издадат заповед, съгласно раздел 30 или разделът от Закона за Шотландия от 1998 година – законодателството, което позволява на шотландския парламент да приема закони в области, които нормално са непокътнати за Уестминстър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР