Шотландия е първата страна в света, която вече предлага безплатни

...
Шотландия е първата страна в света, която вече предлага безплатни
Коментари Харесай

За първи път в света: безплатни тампони и дамски превръзки в Шотландия


Шотландия е първата страна в света, която към този момент предлага безвъзмездни тампони и дамски превръзки на публични места. Законът влиза в действие от през днешния ден. И други страни обмислят същата мярка.

Безплатният достъп до материали за персонална хигиена като е организиран със закон в Шотландия и влиза в действие от през днешния ден (15.8.2022). В него се споделя, че всички просветителни институции и обществени институции са задължени да оферират „ безвъзмездни артикули за дамската хигиена на всички, които се нуждаят от тях “. Шотландия e първата страна в света, която вкара сходен закон.

Сигнал против бедността на дамите

От 2017 година насам Шотландия влага близо 32 милиона евро, с цел да обезпечи безвъзмезден достъп до дамски превръзки и тампони на публични места. В учебните заведения те са разполагаем още от предходната година, а в този момент достъпът до хигиенични материали се уголемява в допълнение.
Редакцията предлага
С това Шотландия дава сигнал, че желае да се бори против така наречен менструационна беднотия – става дума за това, че редица девойки и дами са принудени да дават прекомерно доста пари за хигиенични материали, което нерядко ги кара да пестят от други жизненоважни потребности, в това число от разноските за храна, или пък да употребяват несъответствуващи евтини заместители на дамски превръзки и тампони.

В доста страни по света съществува точно този проблем. Анкета на филантропичната организация Plan International от 2017 година сподели, че единствено във 10% от девойките и дамите на възраст сред 14 и 21 години не могат да си разрешат покупката на менструационни продукти, а други 15% изпитват финансови усложнения да си ги набират.

Намаляване на Данък добавена стойност в Германия – проблемите остават

Проведено в Германия допитване по същия въпрос сподели сходна картина: всяка втора жена в Германия би се снабдявала по-лесно с качествени хигиенични материали, в случай че цените им бяха по-ниски.

Дамски превръзки и тампони

Почти всяка четвърта жена в Германия изпитва финансови усложнения при пазаруването на дамски превръзки и тампони по време на менструационния цикъл. А 15% от дамите декларират, че подменят употребяваните хигиенични материали по-рядко, в сравнение с е належащо, с цел да пестят.

При това в Германия към този момент бе направена една смяна: от 1 януари 2020 година беше въведена понижена ставка на Данък добавена стойност за дамските превръзки и тампони – от 19% тя бе свалена на 7%.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР