Шотландия е дала на света безброй изобретения, които през годините

...
Шотландия е дала на света безброй изобретения, които през годините
Коментари Харесай

Ултразвукът – от фабриката за бойлери до родилния дом

Шотландия е дала на света безчет изобретения, които през годините оформят актуалния живот на мнозина по света; това включва телефона, самозалепващата се пощенска марка, велосипеда, пеницилина, инсулина, тв приемника и още. В този лист има и едно по-малко известно откритие даже за самите шотландци – акушерският ултразвук. Той е създаден през 50-те години на предишния век в Глазгоу и в този момент е един от най-разпространените медицински принадлежности в целия свят.

 UltrasoundBPH

Докато черно-бялото ултразвуково изображение незабавно се разпознава от доста хора, малко на брой знаят за специалистите по анатомия и физика – които вършат тези вътрешни изображения и ги разчитат. Том Фицджералд, някогашен общопрактикуващ доктор, стартира да употребява ултразвук през 1982 година в болница Виктория в Глазгоу, преди да кандидатства за образование по радиология, възходяща компетентност по това време. Както той отбелязва, ултразвукът е освен това от обикновен обзор: „ Опитвате се да получите допустимо най-вече информация от и за пациента… макар че множеството бременности не се нуждаят от спомагателна интервенция, някои въпреки всичко имат тази потребност. Колкото по-рано разберете, че има потребност от помощ, толкоз по-добре. “

Фицджералд си спомня измененията в кариерата си, свързани освен с усъвършенствания в технологиите, само че и с усъвършенствания в връзките пациент-рентгенограф. Пациентите в началото влизат без своите сътрудници. Сега триизмерното сканиране – което Казунори Баба в Токийския университет основава в средата на 80-те години – предлага опция за визуализиране на неродените по все по-реалистични способи и цели фамилии могат да се участват на сканирането, разглеждайки го като цяло събитие. В първите дни сканирането не демонстрира придвижване, като вътрешноутробната картина е построена от доста разнообразни неподвижни изображения, а веществото, което се намазва по коремчето на родилката преди да се мине от горната страна с машината, е зехтин. Сега то е гел на водна основа. И въпреки всичко, както обрисува Фицджералд, съобщаването на неприятни вести, когато се открие нещо нетипично или не може да се улови сърдечен темп, в никакъв случай не става по-лесно. Той акцентира, че ултразвукът постоянно е бил и към момента е за съпричастност, колкото и за облекчение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР