Шоколадът е едно от най-оспорваните сладки изкушения на пазара. Той

...
Шоколадът е едно от най-оспорваните сладки изкушения на пазара. Той
Коментари Харесай

Изкуственият шоколад и вредата от него

Шоколадът е едно от най-оспорваните сладки изкушения на пазара. Той е потребен, като се изключи че е с съблазнителен усет и мирис. Шоколадът съдържа биологично дейни субстанции, каквито са кофеинът, флавоноидите с антиоксидантно и съдоразширяващо деяние, както и много минерали, сред които се отличават калият, магнезият, медта и желязото.

Най-скъп всред съставените елементи, съставляващи шоколада, е какаовото масло. Вкусът и физико-химичните му свойства го вършат потребна и известна храна. Много производители обаче заменят отчасти или изцяло какаовото масло с други некачествени мазнини.

Полученият по този метод шоколад е прочут като неестествен. Той не съдържа потребните свойства на какаовия съставен елемент и по тази причина би трябвало да се употребява доста лимитирано - за оформяне на дребни украси върху сладкиши под формата на глазура или за стабилизиране на ганаши.

В реалност обаче изкуственият шоколад от ден на ден измества същинското какаово прелъщение и се явява една от аргументите за разнообразни здравословни недоволства.

На какво се дължат те?

Изкуственият шоколад има друго наличие от същинския артикул, в който потребните съставки са сменени с нездравословни техни сходства.

Предлагат се неестествен черен шоколад, в който захарта е 50 % от наличието, наред с хидрогенизираните мазнини, които съставляват още 35 % от състава, емулгатори и ароматизатори без никаква хранителна стойност.

 неестествен шоколад и вреди

Има и неестествен млечен шоколад, в който още веднъж захарта заема централно място, какаото е единствено 5 %, а млякото е показано от обезмаслено мляко на прахуляк, лишено от питателните му свойства, както и растителни палмови и хидрогенизирани мазнини.

Изкуственият бял шоколад има съвсем същия състав, само че богатият усет и мирис, реализирани с изкуствени съставки залъгват вкусовите рецептори.

В същото време типовете неестествен шоколад се отличават с добра компактност, гладка конструкция, поемат алкохолни настойки, усвояват елементарно разнообразни типове кремове, реагират доста добре на комбинации с ядки, стафиди, пасти и всевъзможни овкусители. Идеално се съчетават със сметани, а при топлинна обработка бързо усвояват мазнините и добиват кадифена конструкция. Поради това са навлезли необятно в приложимост.

Вредите от тези артикули се състоят главно в употребяваните нездравословни мазнини - палмово масло, хидрогенизирани мазнини, повишаващи холестерола, с нездравословно въздействие върху работата на сърцето, както и на типа на фигурата. Кофеинът в него е колкото потребен, толкоз и нездравословен, изключително при някои болести.

Вредни са също оцветителите, маслената киселина, която е токсична за хората. Аспартамът, сукралозата в наличието са токсични за индивида, даже са с канцерогенно деяние.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР