Шоколадът е един от най-консумираните продукти в света. Това сладко

...
Шоколадът е един от най-консумираните продукти в света. Това сладко
Коментари Харесай

Експерти алармират: Шоколадът може да свърши скоро

Шоколадът е един от най-консумираните артикули в света. Това сладко провинение е толкоз вкусно, че мнозина от нас не могат да живеят без него. Известно е, че шоколадът е прави от какао. Но заради климатични промени и повишението на температурата на земната маса, специалистите предизвестяват, че са вероятни затруднения с развъждането на какаото. Смята се, че суровината може да стане необичайност.

Разбира се, тази вест разтревожи милионите фенове на какаовите изкушения. Реална ли е обаче тази опасност?

Според немското издание „ Тагесшау ”, от години се приказва, че какаовото растение е застрашено поради световното стопляне. Първите предизвестия, че се чака спад в производството на какао се появиха още преди пет години, откакто стана ясно, че в една от главните страни-производителки – Гана – реколтата е извънредно слаба.

Планираният рандеман беше 1 млн. тона какао, само че вместо това, през 2015г. реколтата беше с 30% по-малко от предстоящото (или 700 000 тона). Експерти обявиха, че главната причина е изменението на климата. През 2015г. в Гана времето бе доста непостоянно – или валеше прекомерно доста, или въобще нямаше дъжд. Регистрирани бяха и по-високи температури.

Разбира се, това оказа съществено въздействие и върху цената на какаото, като през 2015г. цената му внезапно се увеличи.

Непостоянното време се оказва неподходящо влияние върху какаовите дървета. По-оскъдните превалявания допускат за по-слаба годишна продукция. А при по-обилен дъжд, поражда заплахата от появяването на плесени и вредители.

 недостиг на какао

Информацията е на Института за проучване на какаото в Гана. Експертите предизвестяват, че в случай че наклонността за непостоянно време продължава, ще настъпи миг, в който в Гана няма да може да се отглеждат какаови дървета.

Климатичните промени оказват въздействие върху всички аграрни култури по света. Още през 2011г. Организация на обединените нации предизвести, че селскостопанските производители би трябвало да се научат да се оправят с новите условия. Организацията твърди, че производителите би трябвало да поставят повече грижи за своите посеви, в противоположен случай бъдещето им е застрашено.

Най-новите изследвания на Международния център за тропически аграрни култури (CIAT) демонстрират, че след 30 години 90% от сегашните аграрни земи в Гана и Кот д'Ивоар няма да могат да бъдат употребявани.

Според икономическия портал „ Блумбърг ”, след 10 години (през 2030-та) в международен мащаб ще има 2 млн. тона дефицит на какао, т.е., търсенето в международен мащаб няма да бъде задоволено.

Разбира се, тези вести разтревожиха феновете на шоколада и шоколадовите произведения, защото Гана и Кот д'Ивоар създават 60% от какаото в света.

Драстичният спад в Западна Африка на произвеждане доближава застрашителни мащаби. Смята се, че какаото, отглеждано в Индонезия, Еквадор и Бразилия няма да бъде задоволително, с цел да задоволи потребностите.

Оптималните условия за развъждане на какао са висока мокрота, превалявания и високи температури. Тоест, областите към Екватора имат съвършени метеорологични условия. Но специалистите са разтревожени, защото температурата на Земята се покачва всяка година с към градус, а това може да наруши съществено изискванията.

Какаовите насаждения се изправят и пред още едно предизвикателство - CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease). Вирусът е заразил стотици хиляди дървета, като най-засегнати са насажденията в Гана (16% от посевите).

 понижаване на шоколада

Това значи, че страната няма да успее да извърши уговорките си по доставка на международния пазар. Проблемът е, че дърветата не демонстрират признаци през първите една до три години. Тоест, откакто е ясно, че какаовото дърво е болно, към този момент може да е прекомерно късно.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света, с над 1. 6 млн. тона. Производителите се пробват да лимитират разпространяването на болестта.

Цената на какаото се увеличи с близо 30% единствено за една година, като сега на тържищата 1 звук се търгува за 2 371 евро. По време на огромната рецесия през 2015 година цените доближиха близо 2 800 евро. Подобни разтърсвания на пазарите на какаото не са необичайност, защото добивът на какао зависи освен от климатичните условия, само че и от геополитическите опасности.

Експертите настояват, че търсенето на шоколадови артикули всяка година се нараства, право съразмерно с увеличението на международното население. Затова към момента не може да се даде безапелационен отговор на въпроса дали ще стигне до срив в производството на какао и дали шоколадът ще свърши скоро.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР