Шокиращо високият брой смъртни случаи от COVID-19 е едновременно дълбока

...
Шокиращо високият брой смъртни случаи от COVID-19 е едновременно дълбока
Коментари Харесай

„Огромен обществен провал е световната реакция срещу COVID

Шокиращо високият брой смъртни случаи от COVID-19 е „ по едно и също време дълбока покруса и голям световен неуспех на доста равнища ", се споделя в нов отчет на комисията Lancet за COVID-19. (Lancet е седмично рецензирано общомедицинско списание. Това е най-авторитетното здравно издание в света, учредено през 1823 година от Томас Уакли, британски хирург. При световни събития, издателите привикват комисии за резюме на мненията. Бел.ред). 
Огромен интердисциплинарен екип от откриватели прегледа обстоятелства и данни от първите две години на пандемията от COVID-19, с цел да види по какъв начин можем по-добре да се подготвим за последващо световно огнище на заболяването. 
Според отчета има 6,9 милиона доказани смъртни случая и 17,2 милиона хипотетични такива от COVID-19. Авторите на документа настояват, че този голям брой е резултат от голям брой провали на съвсем всяко равнище на обществото, от интернационалните управляващи до необятната общност.„ Зашеметяващите човешки жертви през първите две години от пандемията COVID-19 са дълбока покруса и голям публичен неуспех на доста равнища ", съобщи професор Джефри Сакс, ръководител на комисията.
„ Трябва да се надигнем пред сложни истини – прекалено много държавни управления не съумяха да се придържат към главните правила за институционална рационалност и прозрачност; прекалено много хора стачкуваха против главните защитни ограничения за публичното здраве, постоянно повлияни от дезинформация; и прекалено много народи не съумяха да насърчат световното съдействие за управление на пандемията. "
Докладът акцентира 10 от най-големите провали, следени по време на реакцията на интернационалната общественост против COVID-19:
Липса на навреме известяван за първичното огнище на COVID-19;Липса на навреме и ясно признание, че SARS-CoV-2 се предава по въздуха;Липса на съгласуваност сред страните във връзка с тактиките за потискане;Неуспех на държавните управления да ръководят икономическите и обществените последици;Недостиг на световно финансиране за страните с ниски и междинни доходи; Неуспех да се обезпечат и заслужено да се разпределят основни артикули, в това число защитни средства, диагностика, медикаменти, медицински произведения и ваксини;Липса на навременни и точни данни за инфекции, смъртни случаи, вирусни разновидности, реакции на здравната система и косвени последствия за здравето; Лошо използване на наредбите за биобезопасност в навечерието на пандемията, което покачва опцията за лабораторно обвързвано огнище;Неуспех в битката с дезинформацията; Липса на световни и национални защитни мрежи за отбрана на популацията, което е уязвимо.Според отчета на Lancet обаче, светът се справил релативно добре с бързото създаване на голям брой ефикасни и безвредни ваксини, само че справедливото им разпределение куцало. 

Комисията Lancet COVID-19 нанася няколко удара на Световната здравна организация (СЗО). СЗО трябвало да резервира централната си роля в международното публично опазване на здравето, само че пандемията подчертала нуждата от промяна в организацията и „ доста нарастване на нейния главен бюджет ".
От СЗО дадоха отговор на отчета, заявявайки, че „ приветстват всеобхватните рекомендации “, само че се самокритикуват за неналичието на бърза реакция и че на са признали по-рано за асимптоматичното разпространяване.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР