Около 40% от българите са с индекс на телесна маса

...
Около 40% от българите са с индекс на телесна маса
Коментари Харесай

Над една трета от българите страдат от залъстяване

Около 40% от българите са с показател на телесна маса (ИТН) над здравословния, а общо 36% страдат от затлъстяване първа степен. От затлъстяване първа степен са наранени 25% от популацията на България, от втора степен - 9%, а от трета степен страдат 2%.

Това сочат данни от национално представително социологическо изследване на „ Тренд ". Резултатите бяха показани през днешния ден на конференция на тематика „ Тежестта на затлъстяването в персонален, публичен и стопански проект ", оповестиха уредниците от Алианса против затлъстяването.

Изследването е извършено от Изследователски център „ Тренд " в интервала 7 до 19 февруари 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице " измежду 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да наблюдава доколко затлъстяването повлиява на публичния живот и икономическата сфера у нас.

Според проучването 49% от българите страдат от наднормено тегло повече от 5години, а 12% - повече от 20 година С наднормено тегли или затлъстяване сред 10 и 20 години са наранени 14% от респондентите. Данните сочат, че 48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са създали повече от четири опита за понижаване на тежестта.

От „ Тренд " показват, че шест от 10 души са пробвали най-разпространените способи за намаляване – хранителен режим или диета. Четири от 10 души са отслабнали с физическа интензивност, а 23% с продукти за намаляване без лекарско наставление. А 6% от респондентите са употребявали лекарство съответно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването болести са разнородни. Високо кръвно налягане са показали 46% от респондентите, 23% - висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни положения свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Нашето социологическо изследване сочи, че към 2,2 милиона пълнолетни българи са с показател на телесната маса над здравословния, разяснява Димитър Ганев, политолог и съосновател на „ Тренд ". Теглото с изключение на здравословен проблем, оказва въздействие и върху стопанската система на семейството, уточни Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа заради здравословен проблем, обвързван с килограмите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР