Шофьорите ще трябва да платят повече за застраховка "Гражданска отговорност"

...
Шофьорите ще трябва да платят повече за застраховка "Гражданска отговорност"
Коментари Харесай

Гражданска отговорност поскъпва с до 60 лева

Шофьорите ще би трябвало да платят повече за застраховка "Гражданска отговорност " тази година – сред 16 и 60 лв. повече според от мощността на автомобила и възрастта на лидера.

На фона на повишаването на редица артикули и услуги за всички консуматори, застрахователните сдружения изясняват покачването на цените по този начин - за автомобил, който е с към 100 конски сили и 1600 кубика, за тази година гражданската отговорност се повишава с към 50 лв. – само че, през 2020 и 2021 година полицата е била с към 57 лв. по-евтина.

"Не виждам логичност в това да се усилват цените, защото това не е магазин или дружество. Напротив – би трябвало да вървим към понижаване, тъй като се усилва автопаркът в България, т.е. усилват се приходите – въпреки всичко ние имаме 3-4 милиона коли в България, само че не всяка катастрофира, значи те получават много огромни облаги ", разяснява водачът Любомир Коларов в ефира на Нова ТВ.

По думите на застрахователния брокер Анелия Ангелова през 2019 година се е следило най-значителното повишение на цените на застраховката "Гражданска отговорност " – с 80-90 лв.. В следствие през 2020 година се резервира, а 2021 година цената пада поради локдауна.

"Има сензитивен спад – над 35% понижава броя на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП – те са главният разход по застраховката ", разясни тя.

Индивидуална оценка и цена за всеки водач ще е допустима едвам след въвеждането на системата “бонус-малус”.

Този развой обаче се бави към този момент с години, а измежду аргументите е фактът, че този тип застраховка е обвързана с регистрационния номер на автомобила.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР