Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея. Това

...
Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея. Това
Коментари Харесай

Лекари: Шофьорите да се изследват за сънна апнея

Шофьорите да се изследват наложително за обструктивна сънна апнея. Това желаеха лекари от Българското сдружение по сомнология, представители на пациентски и цивилен организации. Ако се потвърди, че професионален водач страда от заболяването, да премине на терапия, която да бъде плащана от страната, предложи доц Милена Миланова, сомнолог.

Тя посъветва при нараснала унесеност денем, наложително да се потърси лекарска помощ.

На дремливо шофиране се дължат 10-30 на 100 от пътнотранспортните катастрофи, сподели сомнологът доцент Кирил Терзийски, като посочи, че евентуално в България към 200 хиляди мъже и 150 хиляди дами над 50-годишна възраст страдат от обстурктивна сънна апнея. Високата дневна дремливост е главен признак за заболяването, добави той. Тя усилва 2 до 5 пъти риска от злополука на пътя, сподели още доц.Терзийски.

Най-застрашени от заспиване на кормилото са професионалните водачи, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от злополука, който съществува и при приложимост на алкохол, добави сомнологът.

В интервала 2010-2016 година ранените в произшествия са били над 56 хиляди, а починалите - 5392, сподели Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб ", цитирайки данни, предоставени от Министерство на вътрешните работи.

Вероятно на множеството хора, които от време на време им се е доспивало на пътя, се е налагало да стопират, с цел да не заспят, само че те не осъзнават, че имат някакъв проблем, а по-скоро мислят, че не са си доспали. Може би при 50% от тях казусът е патологична унесеност, т.е. в резултат на някакъв болестен развой. Останалите 50% страдат от по този начин наречения синдром на незадоволителния сън или чисто и просто недоспиване. Нашите наблюдения демонстрират, че в действителност този проблем е постоянно срещан, само че нямаме настояща статистика и мъчно може да се изготви такава на този стадий.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР