Шофьорът Григор Григоров е 59-годишен обикновен човек, който вади хляба

...
Шофьорът Григор Григоров е 59-годишен обикновен човек, който вади хляба
Коментари Харесай

Шофьорът на автобуса не помни нищо от катастрофата в Своге. Казва, че завил наляво, а не надясно

Шофьорът Григор Григоров е 59-годишен елементарен човек, който вади хляба си самичък. Баща е на 2 огромни дъщери

В рейса е имало колани, само че няма механизъм водачът да задължи пасажерите да си ги сложат

Масово превозвачи не уведомяват ДАИ, че потеглят на път, споделя юрист Христо Ботев в изявление за " 24 часа "

- Г-н Ботев, апелативният съд в София пусна клиента ви Григор Григоров на независимост против 2000 лева, само че категорично уточни, че против него има доказателства, че по несъобразителност е предизвикал гибелта на 17 души при злополуката с рейс край Своге. Как той одобри новината, че към този момент няма да е под домакински арест?

- При решение за мярката за неотклонение съдът не борави с термина доказателства, а с задоволително данни. Разследването се намира в доста ранен етап. По делото към този момент е събрана информация за дейностите на Григоров. Има документи от Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) и компаниите, ремонтирали пътя Своге-София, само че те към момента не са изследвани. Моят клиент внесе гаранцията си на 4 септември. Той обаче е към момента в потрес. След случая на 25 август Григоров е настанен в ИСУЛ. Следващата вечер

в болничната му стая

връхлитат проверяващ

служител на реда и длъжностен

юрист

Повдига му се обвиняване и му се споделя: “От този миг вие сте арестуван за 72 ч. Близките ви не могат да идват тук и вие не можете да напускате болничната стая ”. Никой не му е обяснил, че е имал право да си упълномощи юрист. Оттам Григоров е изписан от болничното заведение, тъй като нямат право повече по клиничките пътеки да го държат. Карат го в ареста на бул. “Г. М. Димитров ”, настаняват го в килия. Той изпада в потрес, защото за първи път през живота си влиза в арест. А Григоров е на 59 година Изкарват го на разпит. Оттам администрацията на ареста преценя, че здравословното му положение не разрешава да стои зад решетките, и го местят в болничното заведение на Софийския затвор. На идващия ден го изправят пред Софийския областен съд за мярката му за неотклонение. Кой естествен човек няма да е уплашен след всичко това?

- Какво му казахте след решението на съда?

- Казах му, че вниманието към него е огромно и първо да се прибере у дома, до момента в който внесем гаранцията. Макар че той можеше да се движи свободно незабавно след решението на съда, в което се споделяше, че се оставя без почитание настояването на прокуратурата за домакински арест. Прибра се у дома, само че публицисти се опитваха да влязат в дома му, прескачайки оградата, блъскаха и по портата му. Кой естествен човек няма да се усеща ненормално в тази конюнктура? Той има потребност да бъде оставен на мира.

- Говорихте ли си за злополуката?

- Говорихме си и нищо не си казахме. Той не може да възпроизведе нищо. Може да си мислите, че това е защитна тактика, само че не е. В началото Григоров си мислеше, че завоят бил ляв, а не десен. Представете си, има очевидци по делото, на които последният спомен е бил, че са минавали през с. Лакатник, което е на 30 км от мястото злополуката. А те са пътували още половин час в рейса, преди да се преобърнат в пропастта. Човешката памет в сходни случаи, споделиха експерти, че може да се възвърне няколко месеца след събитието, а може и въобще да не се възвърне.

- Какво е здравословното положение на Григоров?

- Има рана на главата, към този момент са му свалени конците. Не са съществени травматичните му увреждания. От преди случая е с 50% нетрудоспособност, само че това не му пречи да кара. Има хронични болести като всеки човек на 59-годишна възраст: високо кръвно, диабет и проблем с бъбреците.

- Що за човек е той? Разбрахме, че имал няколко акта и фиша за каране без колан и с превишена скорост, че бил водач на кола за спешна помощ, преди да се захване със личен бизнес.

- Нарушенията му на пътя са сред 2008 и 2010 година и те са незначителни. Той не е рисков лидер. Не ми е казвал да е карал кола за спешна помощ. Той е 59-годишен елементарен човек, който си вади хляба самичък. Живее в Божурище. Има 2 огромни дъщери.

- Чух да благодарите от негово име, че над 6500 души са го подкрепили в петиция.

- Да, петицията я има и онлайн и броят на подписалите се пораства всеки ден. Този път публичното мнение споделя, че страната е отговорна. Хората освен поддържат Григоров, те желаят и следствието да стигне до дъно. Най-малкото да се откри къде куца работата на виновните инстутиции, в случай че би трябвало и да се преструктурират. Тук въпросът не е да има някой в пандиза, а да не умират хора.

- Засега проверяващите сочат, че Григоров е карал с 53 км/ч, преди автобусът да се преобърне в дерето. Какво споделят очевидците?

- Общото усещане на очевидците от рейса е за умерено пътешестване. Григоров, като се изключи че вози възрастни хора до разнообразни места, е и човек, който вози и деца. Когато това ти е занаятът, си изграждаш привички, от които мъчно след това излизаш. Не може 5 дни да караш постепенно, а на шестия – бързо. Той е човек, който знае, че носи отговорност и за дребни деца, и за по-възрастни хора и това е по този начин от години.

- А какво описват тези очевидци, които са били в насрещното с коли и автобусът ги е блъснал леко?

- Според тях Григоров навлязъл с висока скорост в лентата им, което за мен буди неразбиране - по какъв начин при десен завой ще навлезеш в лявата лента и оттова ще успееш да се преобърнеш настрана от дясната лента за придвижване. Това не го разрешават и физическите закони.

- Зад автобуса са се движили мъж и жена на мотопед.

- Да, те споделят, че рейсът умерено навлязъл в завоя. Видели, че внезапно машината стартира да се клати и пада, само че по какъв начин тъкмо е станало, не знаят.

- Какви показания е дала жена, стояла на първата седалка до Григоров? Прокуратурата изрази подозрения, че тя го е разсеяла момент преди злополуката.

- Жената споделя, че са коментирали място за прекъсване за отмора, когато били в с. Лакатник. Направих информация в “Гугъл мапс ” и открих, че това са 30 км преди мястото на злополуката, което е 30 минути път.

- Разследването върви и в друга тенденция – че и положението на пътя след ремонта му може да се окаже причина за злополуката. Вие какво мислите?

- Пътят може да е способствал напълно, отчасти или изобщо за тази злополука. Подобен тип каузи се вземат решение от изводи на експертизи. Една превишена скорост може да не е единствената причина за подобен случай. Ако се откри да вземем за пример хубаво сцепление на пътното платно, добър асфалт, съществуване на обикновено сложена мантинела, може да се одобри, че рейсът с даже 53 км/ч, удряйки се в бордюр и мантинела, е нямало да падне. Невинаги субективните дейности на лидера водят до закононарушение.

- Съдът укори прокуратурата да посочи дали Григоров е карал с несъобразена, или превишена скорост. Не може и двете.

- Може да е позволена, само че да не е съобразена с пътните условия, единствено че, като не знаем какви са пътните условия, и за прокуратурата е мъчно.

Някои очевидци споделят, че е започвало да вали, други, че е валяло доста мощно. А трети споделят, че след злополуката е заваляло мощно. Има институт по метеорология, който ще откри какво е било времето.

- Григоров не е уведомил ДАИ за инцидентния транспорт, който е правил, и рейсът не е минал още един механически обзор на 5 август. Защо?

- Говорих с хора, ангажирани с сходен тип транспорт, и някои са чували, че сходно условие да уведомиш ДАИ има, само че съвсем никой не го е спазвал. Уведомяването било в ДАИ да се оставят набор от документи като лист на пасажери да вземем за пример, само че всеобщо това не се е правело. Поне по този начин разбрах. Техническият обзор – да, не е изработен, пропуснато е. При състояние, че на този стадий е открита редовност на рейса, това не е проблем.

- Какво е положението на рейса?

- Знам, че е в положително положение. Купуван от Испания преди години, оборудван е бил и с колани.

- Но никой от пасажерите не си ги е поставил.

- Няма механизъм, по който един водач да задължи пасажерите да ги сложат. Който е желал, е могъл да си постави колан. Понякога пасажери умират даже и при сложени колани. Няма гаранция, че коланите са могли да спасят живот.

- Ще остане ли водачът единственият обвинен за нещастието? Какво мислите? Неведнъж прокуратурата сподели, че ще търси наказателна отговорност и от длъжности лица.

- Прокуратурата може да се насочи и към този, който е проектирал пътя, който е одобрил плана, който го е извършил, който е осъществявал надзор върху осъществяването... Много хора, само че тук не е значимо лицето Х. Тук са значими институциите и да се разбере по какъв начин се извършват публични поръчки, които не костват малко. За мен подвеждането под отговорност на едно длъжностно лице не взема решение казуса. Не може да не работи Търговският указател с дни и само да отстраниш директорката на Агенцията по вписванията. Не може да банкрутира едно сдружение и да посочиш с пръст зам.-началника на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн. Не може единствено един човек да е. За да се случат тези неща, значи тези структури не работят като цяло. /24chasa.bg

CV

Роден през 1977 година

От 1991 до 1996 година учи в Първа британска гимназия в София

През 2002 година приключва право в СУ “Св. Климент Охридски ”

Работи в региона на наказателното право, съветник е и по правни въпроси в региона на спорта

Явявал се е по шумни каузи като юрист на Красимир Горсов – татко на Мануела, блъсната при злополука от Максим Стависки, на Иван Захариев-Джон Терориста, на някогашния зам.-външен министър Христо Ангеличин, по КТБ и други

Владее британски, немски и руски
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР