Шофьор от столичния градски транспорт изтегли“ бързи кредити за над

...
Шофьор от столичния градски транспорт изтегли“ бързи кредити за над
Коментари Харесай

Шофьор на автобус изтегли бърз кредит за над 4 бона без...

Шофьор от столичния градски превоз „ изтегли “ бързи заеми за над 4000 лв. до момента в който по същото време возел пасажери до Ботунец. Чрез лъжлива скица с персоналните му данни Тихомир Янкуловски се оказва дебитор с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.

На 14 февруари 2018 година водачът получава позвъняване от компания за бързи заеми, че закъснява с вноската по дълг и следва насилственото му събиране. Прави инспекция в кредитния указател, от справката излиза наяве, че му се водят 4300 лв. заеми, написа " Монитор ".



Всички борчове са изтеглени на 5 януари предходната година по електронен път с неговите персонални данни. Янкуловски обаче, заеми не е теглил и към този момент година и три месеца върви по тъгите, по разнообразни институции, с цел да потвърди истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на промяна зад кормилото. Возил е пасажери по селските линии на столицата, съответно тогава сред София и Ботунец, съгласно пътния му лист при работодателя.




За измамата са употребявани предплатени карти на мобилни оператори и е подправен подписът му. Изчисленията му демонстрират, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече отговорности - от 4000 лв. сумата е достигнала над 20 000 лв..

По заемите не е платил и една стотинка.

От полицията обясниха, че евентуално в схемата са взели участие най-малко няколко индивида, само че отхвърлиха да разясняват случая. След като схваща, че е излъган Янкуловски подава тъжба в полицията, където е формирано следствие и делото му е минало на първа инстанция. Констатирано, че подписът му върху част от документите за евакуиране на заемите не е негов.

Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране изясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на Българска народна банка. „ Лошото за финансовата институция е, че до момента в който не бъде открит причинителя на закононарушението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените каузи негативът е, че пострадалият попада кредитния указател и има неприятно „ досие “.

ОМБУДСМАНЪТ: ЛИЦЕНЗ ЗА ВСИЧКИ НА ПАЗАРА
Заемите по телефони от афиши по стълбовете крият опасности

Омбудсманът Мая Манолова предлага ограничения против заробващите такси и лихви на компаниите за бързи заеми. По-строг надзор, от регистрационен режим в Българска народна банка заемодателите да преминат на лицензионен, предлага тя.

Според нея, при тези компании няма ефикасен надзор от страната. Над 3000 тъжби против организации за бързи заеми е получила за три години омбудсманът. „ Най-често това са компаниите, които лепят афиши за заеми по стълбове, разяснява Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Затова специалистът поучава да се четат общите условия при сключване на договорите. Не крие, че проблем остава и ниската финансова просвета на заемополучателите. И от сигналите до Манолова излиза наяве, че има неравноправни клаузи в договорите за бързи заеми, с които директно се нарушават правата на потребителите. Но не онлайн бързото кредитиране е проблем за бранша, а организации и компании, които не са лицензирани и заобикалят разпоредбите “, счита Цветанов.

Oмбудсманът желае законодателни промени, които да лимитират таксите, дължимите суми да не се трансформират едностранно от компаниите и да не се изискват банкова гаранция или гарант.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР