Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици,

...
Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици,
Коментари Харесай

Шофьор осъди МВР след фалшиво положителен тест за наркотици

Шофьор е осъдил Министерство на вътрешните работи поради подправено позитивен тест за опиати, поради който е бил арестуван, колата му дерегистрирана, а книжката му - отнета. За случая споделя юрист Силвия Петкова, чийто клиент е мъжът. По проблема има дефинитивно решение на Върховния административен съд, излиза наяве от обявата в на адвокатката.

Историята стартира на 13 април м.г., когато А. К. е спрян за инспекция от полицейски чиновници. Те му споделили, че ще му създадат тест за опиати. Човекът бил сигурен, че е чист и се съгласил да бъде пробван с техническо средство Dreger DrugTest 5000. Полицаите му споделили, че пробата би трябвало да бъде изработен в полицейското ръководство. До там А.К. стигнал, шофирайки след полицейската кола. Документите на автомобила, талонът и книжката му останали в чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които отказали да му ги върнат.

В полицейското ръководство единият чиновник извадил тестовата касета, която придържал с лист хартия, вместо с ръкавици. К. го попитал това редно ли е, като полицейският чиновник дал отговор: " Какъв ти е казусът? Това е чисто нов лист ", споделя юрист Петкова в обявата си. Клиентът й дал проба. Докато изчаквали резултата, един от полицейските чиновници иронично му споделил: " Гледай в този момент по какъв начин пробата ти ще излезе позитивен ". Няколко минути по-късно пробата в действителност излязъл позитивен за марихуана. Така на К. била издадена заповед за задържане, както и заповеди за използване на насилствени административни ограничения - временно преустановяване на регистрацията на управлявания от него автомобил за период от 6 месеца, както и краткотрайно лишаване на СУМПС за период до решение на въпроса за отговорността, само че за не повече от 18 месеца.

Мъжът изискал кръвен тест. Полицаят почнал да го убеждава, че няма смисъл, тъй като освен това проучване ще станат ясни и всички останали наркотични субстанции, които е употребявал. Шофьорът обаче продължил да упорства да бъде съпроводен до лечебно заведение, където да даде биологична проба. След към час разногласия той бил съпроводен до болница с белезници на ръцете.

Три месеца по-късно излязъл резултатът от кръвната проба, който посочил, че А.К. не е използвал опиати.

7 желае против Министерство на вътрешните работи

Така, той завежда 7 желае против Министерство на вътрешните работи. Съдът почита четири - за имуществени вреди, настъпили от заплащането за пробите за кръв и урина, както и за пререгистрация на колата; за неимуществени вреди от нелегално преустановяване на регистрацията на автомобила; неимуществени вреди от незаконосъобразно лишаване на шофьорската книжка; неимуществени вреди от незаконосъобразно задържане и слагане на белезници.

Магистратите изясняват в претекстовете си, че заповедите за насилствените административни ограничения са незаконосъобразни, така като според закона точно стойностите, открити с здравното проучване са определящи. А все още на издаване на заповедите тези резултати не са били ясни. Това значи, че заповедите въобще не е трябвало да бъдат издавани, тъй като използването на наркотици не е несъмнено открита.

За двете незаконосъобразни заповеди на индивида са присъдени 600 лева Министерство на вътрешните работи е наказано да заплати на индивида и разноските, направени от него за здравното проучване, за стартиране в придвижване на колата и така нататък

Освен това съдът приема, че с слагането на белезници на К. той е бил нелегално в действителност арестуван, както и че против него нелегално са употребявани помощни средства - А.К. не е оказвал опозиция, не е пречил на полицейските чиновници да изпълнят служебните си отговорности, даже в противен случай, изцяло е съдействал. За това са му присъдени 500 лева. 

Адвокат Петкова разяснява, че като удостоверява решението на първата инстанция Върховният административен съд поставя фундамента на правосъдната процедура, обвързвана с компенсациите при получен подправено позитивен тест за опиати.

Защо се получава подправено позитивен тест

Сред аргументите за приемане на подправено позитивен тест за опиати следва, преди всичко, да се уточни високата сензитивност на полицейските проби, изяснява юристът. " С особена мощ това изказване касае DrugTest5000, който с изключение на кокаин, опиати, амфетамин, метаамфетамин и канабис/марихуана, засича и бензодиазепините, метадона и кетамина ", написа тя. И добавя, че бензодиазепините са необятно употребявани във фармацията при медикаментите за отнасяне на тревожни разстройства и нарушавания на съня. Същото се отнася и до опиатите, които се влагат както в леки болкоуспокояващи, продавани без рецепта (например някои лекарства за отнасяне на главоболие), по този начин и в по-силни болкоуспокояващи. Практиката демонстрира, че подправено позитивен тест за опиати може да бъде получен и при приложимост на енергийни питиета, в чието наличие пък въобще не се следи съществуване на наркотични субстанции, твърди Петкова.

Според нея в последните две години са зачестили случаите на открит подправено позитивен тест за опиати след направена инспекция с DrugCheck3000 или DrugTest5000.

Петкова показва, че получаването на резултатите от биологичните проби (кръв и урина) отнема необосновано дълго време - между два и девет месеца, а от време на време и година. " През това време, " виновният "  водач търпи вреди ", изяснява тя. И добавя: " В последна сметка когато след месеци се окаже, че резултатите от биологичните проби са негативни, т.е. лидерът не е използвал неразрешени вещества, претърпените от него вреди следва да бъдат обезщетени ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР