Шизофренията е психично разстройство с голяма разпространеност – приема се,

...
Шизофренията е психично разстройство с голяма разпространеност – приема се,
Коментари Харесай

Шизофрения и гласове в главата – ново решение?

Шизофренията е психологично разстройство с огромна разпространеност – приема се, че то визира 1% от популацията или по 1 човек от всеки 100 страда от болестта. Характерно за него е редуването във времето на положителни и отрицателни признаци. Като отрицателни се одобряват прогресивният спад на когнитивните функционалности, загубата на интерес към себе си и обществото.

Позитивни епизоди на заболяването са тези, в които има манийни епизоди, налудности и нещо особено – слуховите халюцинации . Приема се, че към 70% от пациентите с шизофрения имат вербални слухови халюцинации.
От къде идват гласовете?
Слуховите халюцинации най-често съставляват чуване на гласове, които могат да са коментиращи или ориентирани към болния, другарски или враждебни, както и даващи рекомендации, насоки и заповеди. Този миг от болестта е непосилен за болните и хората към тях.

Учени считат, че за първи път са разпознали съответната зона на мозъка, от където произлиза дефекта – място в темпоралния дял на лявото мозъчно полукълбо, обвързвана с речта.
Ще послужи ли откритието за лекуване?
Изследователите считат, че знаейки съответната област, нова технология може да облекчи признака.

Свързани публикации.. Шизофрения – гласове, които въплъщават страховете 0 Гените на творчеството и шизофренията - едни и същи 1 Шизофрения - халюцинации и маниакални епизоди 0

Направено е изследване, в което група заболели е била подложена на транскраниална магнитна стимулация – ориентирана тъкмо към новорегистрираната зона – а друга група е била сложена на плацебо. При преоценка положението на пациентите се оказало, чe близо 35% от тези с магнитна стимулация имали доста усъвършенстване спрямо 9% от тези в плацебо групата.

Тези резултати разкриват, че откритата зона в реалност е виновна за слуховите халюцинации. Допълнително, те откриват небосвод за по-задълбочено проучване на лечението с транскраниална магнитна стимулация и дават вяра за пациентите, изключително тези, които мъчно се повлияват от лекарства.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР