Широко известният образ Чичо Сам, с когото се асоциира САЩ,

...
Широко известният образ Чичо Сам, с когото се асоциира САЩ,
Коментари Харесай

Историята на един шедьовър: Чичо Сам

 Чичо-Сам

Широко известният облик Чичо Сам, с който се асоциира Съединени американски щати, е обединил в себе си портретните черти както на действителни персонажи, по този начин и на фолклорни. Терминът „ Чичо Сам “ се появил през 1812 година и единствено след 40 години придобил облика на беловласия дъртак с цилиндър на главата, облечен в цветовете на американския трибагреник. Създаденият от карикатуриста Томас Наст персонаж бил включен в разнообразни политически подиуми.

Портретът на Чичо Сам, сочещ с пръст към фена и приканващ за осъществяване на гражданския дълг, се появил през 60-те години на 18 век. Ефектът, който плакатът създал върху хората, бил оценен и в Европа. И в следствие върху основата на плаката с Чичо Сам били основани многочислени национални вариации – чак до съветската Родины-матери.

Произходът на термина „ Чичо Сам “ е спорен въпрос. Прието да се счита, че източник на името е станал търговецът Самюъл Уилсън, който доставял месо на американските бойци по време н войната с Англия през 1812 -1815 година.

Говеждото от Уилсън било маркирано с буквите «U.S.», което свидетелствало за държавна поръчка. Но веселяците бойци измислили друга разшифровка –  Uncle Sam, играейки на това, че говеждото произлиза от Самюъл. Шегата просъществувала и Чичо Сам станал приетото от всички алтер его на Съединени американски щати.

 чичо-Сам-карикатура

В списанията почнали да се появяват първите разновидности на „ портрета “ на героя. Основата на известния през днешния ден облик е основал карикатуристът Томас Наст.

Той употребявал няколко детайла от облика на Брат Джонатан – различен фолклорен воин, асоцииран с Нова Англия по време на войната за самостоятелност, а също и портретни елементи на първия и единствен президент на Конфедерацията Джеферсън Дейвис.

В последна сметка се получил слабичък дъртак с посивели коси под бомбето си и в много чалнат костюм.

Това се случило при започване на 1870-те. В края на XIX век с помощта на напъните на Наст и други карикатуристи старецът Чичо Сам почнал твърдо да се асоциира със Съединени американски щати по целия свят.

Плакатът «I want you for U. S. army»

 чичо-Сам-плакат

През 1917 година по поръчка на американското държавно управление Джеймс Монтгомъри Флег нарисувал афиш, който освен станал пиков и за без това звездната кариера на илюстратора, само че и уредил за армията на Съединени американски щати десетки хиляди доброволци.

Чичо Сам, в чието лице се появили свирепост, централизация, суровост, посредством плаката се обръщал към цялата нация: I Want You’ for a US Army». Риториката на плаката дружно с образния облик не оставила и момент подозрение и не допускала и най-малка опция за отвод.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР