Широко използвана добавка в храните, титановият диоксид, вече не е

...
Широко използвана добавка в храните, титановият диоксид, вече не е
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Ще бъде ли забранен оцветителят Е 171?

Широко употребена добавка в храните, титановият диоксид, към този момент не е в графата " безвредни ". За това предизвести Европейската организация по сигурност на храните, а Еврокомисията желае да я забрани.

Снимка: bTV

Добавката срещаме върху етикетите и като Е 171. Съдържа се в някои торти и сладкиши, дъвки, избрани сосове.

Също и в козметиката, тъй като на процедура Е 171 е оцветител с избелващи свойства.

Снимка: bTV

Добавката не носи никаква хранителна стойност, а задачата й е да направи продуктите по-привлекателни на външен тип. След ново задълбочено проучване Европейската организация по сигурност на храните предизвестява, че не е изключено добавката да поврежда генетичния материал на клетките, което от своя страна да докара до канцерогенен резултат. Особено при всекидневна приложимост.

Снимка: bTV

" Предвид редица неясноти веществото титанов диоксид към този момент не може да се смята за безвредно, когато се употребява като добавка в храните”, написа в позицията на Европейска организация по сигурност на храните.

Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните разгласи в „ Туитър “ проектите на Комисията.

" Въз основа на новото научно мнение на Европейската организация по сигурност на храните по отношение на хранителната добавка E 171, ние ще предложим да се забрани използването й в Европейски Съюз. Дискусиите с страните членки ще стартират този месец. Нашият приоритет е здравето на жителите и сигурността на храната, която ядат. "

Специално за bTV от Еврокомисията прецизираха:

" Комисията ще предложи на страните членки заличаването на титановия диоксид от листата на Съюза на добавките в храните. Ще бъде разискван подобаващ временен интервал, с цел да се даде опция за подмяна на веществото, когато е належащо. Пътят напред ще бъде разискван през идващите няколко седмици с страните членки с оглед приемането на мярка във допустимо най-кратък период. "

Снимка: bTV
Някои страни към този момент реагираха независимо. От минaлата година титановият диоксид е неразрешен във Франция, а използването му не стопира да провокира дискусия в Европа.

Според доктор Сергей Иванов от Активни консуматори не трябва да се плашим от добавката.

Снимка: bTV

" В тази добавка, която съставлява в действителност минерал, сходен на солта и в агрегатно положение близо до това на пясъка и варовика, се съдържат наночастици, които чисто физически може да навлизат в човешкия организъм и да повреждат клетките и тъканите. Не трансформират ДНК - няма такива индикации. Този развой чисто физически е неосъществим - титановият диоксид е неразтворим във вода. Има опасения, че може да се развива някакъв физичен развой евентуално “, изясни специалистът.

Според него до момента се е смятало, че е изцяло безопасен и се е употребявал безкрайно в промишлеността. Той счита, че в този момент би трябвало просто да се ограничи в количеството.

Снимка: bTV

Д-р Светла Петрова от Националния център по публично здраве и разбори, взела участие и в работната група за проучване на добавката, поддържа това мнение.

Тя бе безапелационна, че на пазара няма нездравословни храни, тъй като титановият диоксид не е неразрешен:

„ Не може да се каже, че на пазара има рискови артикули, съдържащи Е 171. Регламентът за добавките в питателните артикули Е 171 позволена за вложение в неограничени количества “, добави тя и изясни, че се чака мнението на работната група за титановия диоксид ", сподели тя.

Снимка: bTV

От БАБХ обявиха в позиция, че " Режимът на надзор върху влагането на добавката в храни на този стадий не е изменен на територията на Европейски Съюз. Забраната към момента не контролирана в формален документ. "

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР