Шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие през предстоящия летен сезон

...
Шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие през предстоящия летен сезон
Коментари Харесай

Официално: По-скъпо става плажуването по нашето море, забравете за безплатни принадлежности

Шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие през идния летен сезон няма да бъдат с понижени цени, както се случи през последните две пандемични години. Това оповестиха от Министерството на туризма. Концесионерите и наемателите на плажове повече не могат да получават понижения в таксите към страната и надлежно те не могат да предложат по-ниски цени на услугите към туристите.

" Отстъпките се употребиха по време на пандемията като държавна помощ. За този сезон няма утвърдени такива ограничения от страна на Европейската комисия “, съобщи пред TravelNews министърът на туризма Христо Проданов. Според него самите концесионери ще би трябвало да вземат решение дали да оставят по-ниски цени на плажните такъми, или изобщо да нямат такива. Държавата повече не може да им опрощава или понижава концесионните такси, акцентира той.

Проданов добави, че за сметка на това контролът от министерството ще бъде засилен през сезона, като ще се следи за нарушавания от страна на стопаните на плажовете. В техните контракти са посочени оптимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да надвишават. Те варират от 5 до 15 лева за брой според от местоположението.

Най-скъпи са обичайно в огромните курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. Според хотелиерите и туроператорите връщането на високите стойности още веднъж ще изгонят българските туристи към прилежащите дестинации – Гърция и Турция. През миналите две години плажовете, шезлонгите и чадърите бяха цялостни с български туристи поради ниските такси.

От общо 132 морски плажа по нашето Черноморие през 2021 година концесионери и наематели склониха да отстранен въобще цените на чадъри и шезлонги единствено на 11 места. Безплатни бяха плажовете " Ривиера ", " Буните 2 ", " Обзор Мотела ", " Бургас-Север ", " Бургас-Централен ", " Приморско-Централен " и " Къмпинг Нестинарка ", " Шкорпиловци-юг ", " Ахелой ", " Атанасовска коса " - част 1, както и централния плаж в Царево. На останалите цените варираха от 1 до 10 лева

Тогава за второ следващо лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да понижи концесионните такси и наеми с до 50%, в случай че дават пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката беше стъпка за привличане на повече български летовници, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената в пакетите за отмора.

Близо половината от компаниите, които стопанисват плажовете откликнаха през предходната година и смъкнаха цените с над 50%. Едни от най-високите такси бяха на " Божурец - Топола ", който се намира сред Каварна и Балчик, както и на " Смокините-юг " в Созопол - там чадърите костваха по 15 лева, а шезлонгът по 10 лева По 10 лева за чадър и още толкоз за шезлонг се плащаше на плажовете " Бялата лагуна " до Каварна, " Минерален басейн  - юг " в курорта " Св. Св. Константин и Елена ", Централния и Западния плаж в Св. Влас, " Златна рибка " и Лозен. Миналата година някои концесионери се изхитриха като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга супер скъпи питиета,  шалтета и даже такса за безжичен интернет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР