Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от

...
Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от
Коментари Харесай

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивачът "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция към този момент повече от месец работят на база " Свети Климент Охридски " в осъществяване на дилемите от Националната стратегия за полярни проучвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът " Агилес ". Заради болни от Covid-19 членовe на екипажа корабът не отплава на 3 април от пристанището на Пунта Аренас. Създалата се рискова обстановка с карантината на кораба принуди полярниците да останат още половин месец въз основата в настъпващата антарктическа зима при лимитирани артикули и гориво.

Кога най-рано ледаразбивачът " Агиле " с ще дойде при българските полярници?

" По последна информация през вчерашния ден се очакваше да тръгне от Пунта Аренас, само че към момента нямаме позитивна информация за това нещо. Очакваме да се обадят, само че в случай, че е имало карантина на борда, не се знае дали ще съумеят да тръгнат . Същевременно продължаваме да изпълняваме програмата, която ни е сложена, нямаме свободно време за съвсем нищо ", сподели в предаването " Хоризонт до обед " Йордан Тодоров, ръководителя на експедицията.

Той заяви, че е имало дни, в които температурата е падала до минус 10 градуса, ветровете са били над 100 километра в час.

" В момента температура е към минус 4-5 градуса. Денят е много пай, слънцето е доста ниско и не можем да употребяваме с цялостен капацитет слънчевите панели, които поддържаме за електричество и се постанова да включваме генератор ".

 Антарктида Снимка: БГНЕС

Енергетикът въз основата Петър Сапунджиев разяснява за БНР, че слънчевата система въз основата е най-ефективна през летните месеци и защото слънцето е доста ниско, " не можем да разчитаме главно на нея и по тази причина сме и организирали режим на потребление на генераторите ".

" Имаме лимитирано количество дизелово гориво и по тази причина използваме генераторите, с цел да зареждаме нашите акумулаторни банки заран за няколко часа. Това зареждане стига за целия ден, по-късно вечер повтаряме интервенцията още веднъж и по този начин имаме електрическа сила от самото начало. Организирали сме режим на потребление - да вземем за пример интернет връзката я прекъсваме през нощта, с цел да пестим сила . Важна част от нашето съоръжение са електрически нагреватели, които са конфигурирани в тръбите, с които зареждаме вода в нашата база. Ако тези нагреватели не работят, водата замръзва през нощта и по тази причина е доста значимо да поддържаме в положително положение тези тръби, да имаме опция да ги отопляваме ".

Д-р Атанас Пелтеков сподели за " Хоризонт ", че екипът демонстрира добър физически и душевен дух.

" Физическата интензивност се поддържа релативно елементарно, тъй като базата има значителен брой физически действия, които би трябвало да се правят ".

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планираната здравна част от тази експедиция беше добре обоснована, подплатена с друг вид хранителни добавки:

" Запасите ни са добре уравновесени във връзка с главните хранителни групи, витамини и минерали. Ще се оправим със обстановката ".

Камен Недков акцентира, че отговорностите му са сведени до рутинни задания.

" Имахме тежка задача да изградим основата на лифтовата станция, която успяхме да осъществим сполучливо . Следващият стадий е за идната експедиция - създаване на самия въжен превоз и опция да стартира действителния градеж на новата лаборатория ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР