Шестимата полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър

...
Шестимата полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър
Коментари Харесай

29-та Национална антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата полярници – командирът въз основата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят доктор Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, след дълги премеждия и към месец забавяне, най-накрая напуснаха региона на Антарктика и в положително здраве са на Южноамериканския континент, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.
Призори, самолетът Херкулес С-130, на уругвайските военно-въздушни сили е свалил антарктиците в най-южния чилийски град Пунта Аренас, на междинното си кацане на последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.
Още през цялото време експедицията стартира със забавяне. Испанският транспортен съд „ Есперидес “, с който бе планувано да дойдат на остров Ливингстън, изобщо не отплава от Испания заради заболяване от COVID-19 на част от екипажа. След двадесетдневна строга карантина в Пунта Аренас, другият испански транспортен съд „ Сармиенто де Гамбоа “, транспорти групата, преди закриването на прилежащата ни испанска база „ Хуан Карлос I ”. Oтново, чилийският транспортен съд „ Акилес “, с който бе планувано заминаването от острова, в края на март, също бе карантиниран заради ковид-заболявания. В края на сезона, преди настъпването на полярната зима, в региона на практика нямаше кораби. След бързата интервенция на проф. Пимпирев, който откри контакт с Чилийския Антарктически институт, бе контрактувано корабът „ Лаутаро “ да промени курса си и да транспорти полярниците ни, застрашени от зимуване без ресурси от храна и гориво, до прилежащия остров Кинг Джордж, където има целогодишни бази и летище.
Независимо от логистичните проблеми, експедицията съумя да извърши всички планувани действия и да преодолее компликациите, подбудени от независещи от нея условия. Бяха отстранени провалите по оборудванията и постройките в базата, породени от бурните ветрове, през времето когато няма никой в базата и тя бе консервирана за идната зима. Беше готова площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше издигнат специфичен хангар за инсинератора, с който се изгарят екологично, всички органичните боклуци и бяха снети всички данни от целогодишно настоящата научна инсталация, която записва климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в региона, когато базата не е обитаема, заяви проф. Пимпирев.
Очаква се участниците в експедицията да се завърнат в понеделник на родна земя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР