Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов,

...
Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов,
Коментари Харесай

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят доктор Атанас Пелтеков, след към месец забавяне, на 14 април са напуснали региона на Антарктика и към този момент са в Чили.

С уругвайски боен аероплан антарктиците ни са пристигнали в най-южния чилийски град Пунта Аренас. Този аероплан е направил последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.

Още през цялото време. Испанският транспортен съд „ Есперидес “, с който бе планувано да дойдат на о-в Ливингстън, изобщо не е отплавал от Испания, заради случаи на Ковид-19 на част от екипажа. След двадесетдневна строга карантина в Пунта Аренас (всеки от шестимата е бил самичък в хотелска стая и с доставяна храна до вратата), другият испански транспортен съд „ Сармиенто де Гамбоа “, транспортира групата, преди закриването на прилежащата на българската испанска база „ Хуан Карлос I “. Чилийският ледоразбивач „ Акилес “, с който бе планувано отпътуването на българите от остров Ливингстън в края на март, също е бил карантиниран заради Ковид позитивни проби на част от екипажа.

В края на сезона, преди настъпването на полярната зима, в региона на Южношетландските острови, на практика не е имало кораби. След като проф. Пимпирев открива контакт с Чилийския Антарктически институт, корабът „ Лаутаро “ предходната седмица трансформира курса си и транспортира полярниците ни, застрашени от зимуване, без ресурси от храна и гориво, до най-големия остров в региона Кинг Джордж, където има няколко целогодишни бази и летище.

„ Независимо от логистичните проблеми, експедицията съумя да извърши всички планувани действия. Бяха отстранени провалите по оборудванията и постройките в базата, породени от бурните ветрове, през времето, когато няма никой в базата и тя бе консервирана за идната зима. Беше готова площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше издигнат специфичен хангар за инсинератора, с който отпадъците се изгарят екологично, и бяха снети всички данни от целогодишно настоящата научна инсталация, която записва климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в региона, когато базата не е обитаема. “ – показа проф. доктор Христо Пимпирев, началник на всички български полярни експедиции и шеф на Българския антарктически институт.

В Пунта Аренас нашите полярници няма да бъдат под карантина, чака се завръщането им в България в 19 април.

 Проф. Христо Пимпирев (вляво) и Хавиер Качо на българската база на остров Ливингстън Проф. Пимпирев получи неотдавна премията „ Обединител на култури “ в Осмия конкурс „ Светове и цветове “, проведен от Сдружението на испаноговорящите публицисти в България. Престижното отличие проф. Христо Пимпирев получава дружно с Хавиер Качо – испански академик, физик, един от първите откриватели на озоновата дупка, досегашен началник на испанската полярна база „ Хуан Карлос I “ на остров Ливингстън, който от години е прочут публицист, а няколко от книгите му са преведени и на български език.

Най-популярните книги на Хавиер Качо са: „ Дългият поход към Южния полюс “, „ Антарктида: озоновата дупка “; „ Амундсен – Скот: двубой на Антарктида “, „ Шакелтън, несломимия “, романа за живота на полярния откривател и притежател на Нобелова премия за мир Фритьоф Нансен: „ Нансен. Полярният откривател, който искаше да промени света “, „ Аз, Фрам “, в която основен воин е норвежкият транспортен съд „ Фрам “, пътешестващ до Северния и до Южния полюс с полярните откриватели Нансен, Свердруп и Амундсен.

Хавиер Качо е създател и на четири книги за деца, романът му „ Приключенията на Пити на Антарктида “ е публикуван и на български език.

Наградите „ Светове и цветове “ се връчват на публицисти, създатели и интелектуалци за повсеместен принос в доближаването сред културите на България и испаноезичния свят.

Поради епидемиологичната конюнктура награждаването ще се реализира като онлайн събитие до края на април.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР