Шестимата членове от прокурорската колегия от Висшия съдебен съвет поискаха

...
Шестимата членове от прокурорската колегия от Висшия съдебен съвет поискаха
Коментари Харесай

Първа крачка назад във ВСС - оттеглиха първото предложение за уволнение на Гешев

Шестимата членове от прокурорската гилдия от Висшия правосъден съвет желаеха да отдръпват първото си предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на пленума на Висш съдебен съвет.

Припомняме, че то бе импортирано от Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които желаеха освобождението на Гешев за тежко нарушаване на служебните отговорности, обвързвано с гърмежа до кортежа на обвинител №1 и наличието на израелския специалист на място по устно напътствие на основния прокурор.

Радостина Томова, юрист на основния прокурор Иван Гешев, съобщи, че е сюрпризирана от решението на шестимата членове от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да отдръпват първото си предложение за предварително освобождение на обвинител номер едно. Тя е учудена Административнопроцесуален кодекс ли ще се приложи, дисциплинарно произвеждане ли ще се ползва, което затруднява както членовете на Висш съдебен съвет, по този начин и самото произвеждане.

Главният прокурор Иван Гешев счита, че не може да се отдръпна предлагането на шестимата членове от прокурорската гилдия. Той няма нищо срещу да се прегледа тяхното настояването за предварителното освобождение от служба на основния прокурор, с цел да се види какъв брой е несъстоятелно.

Правосъдният министър Атанас Славов съобщи, че ще би трябвало да се даде 10-15 минути отмора, с цел да може да се реши какво ще вършат членовете на Висш съдебен съвет. В подобен случай, когато в Народното събрание някои изтегли законопроект, се привиква председателски съвет, даде образец той.
 Славов прикани дебатите за уволнението на Гешев да не са като за международната интрига
Славов прикани дебатите за уволнението на Гешев да не са като за международната интрига

Новият правосъден министър се надява на стегната и справедлива процедура

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще взе участие в гласуването по тази причина дали да бъде оттеглено предлагането за шестимата членове на прокурорската гилдия и ще гласоподава срещу преустановяване за настояването за неговото премахване в първата част.

Атанаска Дишева запита членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за какво ненадейно са решили да отдръпват предлагането за предварително освобождение на обвинител номер едно? Тя е възмутена от метода, по който се прави това предложение за отдръпване.

Тя обаче настоя за отмора, с цел да направи информация с учебниците допустимо ли е да се случи сходно нещо - да се отдръпна предложение след формирано към този момент дисциплинарно произвеждане.

Дишева не е съгласна с изказванията, че претекстовете за отдръпването на първото предложение са ирелевантни.

Калина Чапкънова увери, че претекстовете за отдръпване на първото предложение не са взети на прочувствена повърхност, а са надълбоко премислени. За Чапкънова обаче не съществува ангажимент да ги разгласи обществено. " Моето деяние не е безмотивно, само че за мен не съществува ангажимент обществено да оповестя този претекст, законът не ме задължава ", разяснява тя.

Олга Керелска също счита, че след формиране на дисциплинарното произвеждане, вносителите от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не могат да отдръпват предлагането за премахване на основния прокурор. Случаят не може да бъде заметен под килима, уточни Керелска.

Вероника Имова изиска също да чете учебниците - нещо, на което Огнян Дамянов се опълчи. Той въпреки всичко даде обещание да изясни претекстовете за отдръпването, само че откакто дебатите приключат. Според Георги Кузманов въпросът не е разказан и няма учебници, от които да се чете.

Според Даниела Марчева, Евгени Иванов и Боян Магдалинчев няма спънка да се одобри отдръпването на първото предложение за предварително премахване на основния прокурор, без значение какви са претекстовете за тяхното преустановяване.

Боян Магдалинчев счита, че целият спор оставя чувството, че законодателната уредба наподобява на остаряло палто с доста кръпки - както могат да се вършат оферти, по този начин те могат да се и отдръпват.

Евгени Иванов пък недоумява по какъв начин ще се накарат членовете на прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет да вземат участие в процедурата по първото предложение, откакто те самите не желаят - щом тези магистрати са почнали процедурата, биха могли и да я прекратят. Очевидно е, че няма правила - Конституцията и законите са много спестовни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР