Шестима състезатели от Украйна вече водят подготовка в България, възползвайки

...
Шестима състезатели от Украйна вече водят подготовка в България, възползвайки
Коментари Харесай

Шестима украински тенисисти вече тренират в България

Шестима състезатели от Украйна към този момент водят подготовка в България, възползвайки се от самодейността на Българската федерация по тенис. Това заяви отговорникът по координацията и шеф " Развитие " към БФТ Илия Атанасов.

На конференция в хотел " Кристъл Палас " в София през днешния ден той показа опциите за украинските тенисисти дружно с лицето на акцията измежду играчите - водачът на българския народен тим за Купа " Дейвис " Димитър Кузманов.

" Днес е 15-ият ден от войната. Не са минали и 48 часа, откогато Българската федерация по тенис разгласи самодейността за подкрепяне на всички украински тенисисти и техните фамилии, които дойдат или се открият в нашата страна. Имаме една извънредно бърза реакция от страна на всички български клубове, треньори и състезатели.

Повече от 20 клуба все още са дали опция за банкет на украински бежанци. Най-напред по териториален принцип реагираха сътрудниците от Североизточния район и от Черноморския район. Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели към този момент са настанени и реализират своята активност. Тренировките за тях са безусловно безвъзмездни.

Ние имаме прелестна връзка с сътрудниците от Украинската тенис федерация и координираме логистиката сред българските и украинските клубове. Разбира се, всичко е доста динамично и тази вълна продължава. Някои в този момент са по границите, само че ние към този момент имаме превантивна връзка с клубовете и фамилиите, които са подготвени да ги одобряват.

Този развой занапред ще продължи. Имаме клубове от безусловно всички райони в България, които дават своите услуги. Искам да благодаря на всички сътрудници, на тенис гилдията, която прояви такава съпричастност в този развой. За тези другарски реакции и тази протегната ръка, с цел да могат украинските ни другари да получат нужната помощ.

Имаме данни, че в България са към този момент шест украински състезатели, които са ни потърсили. Тенис клуб " Черно море Елит ", тенис клуб " Испано " също във Варна, тенис клуб " Изида " в Добрич към този момент реализират такава активност. Колегите от Русе също са подготвени да одобряват украински тенисисти. Комуникацията ни продължава и сега, тъй че чакаме тази численост единствено да нараства. "

Междувременно треньорският съвет към федерацията одобри решение, одобрено от Управителния съвет, че тези украински състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат опция да вземат участие във всички шампионати от държавния календар, без да се постанова в допълнение картотекиране.

По този мотив Димитър Кузманов разяснява: " Още един път желая да благодаря на федерацията за тази самодейност, тъй като това, което се случва в Украйна сега, е доста грубо. Ако някой се чуди за какво сме се заели с това, отговорът е, че това може да се случи на всеки от нас, на всяка една страна, не дай Боже, несъмнено. Това е най-малкото, което ние можем да създадем, това е най-хуманното.

Много съм благополучен, че мога да оказа помощ - както аз, по този начин и моите сътрудници. За нас това е доста значимо, тъй като се опитваме да се сложим на тяхно място. Приемаме го драговолно и макар всички проблеми и пречки за нас в този момент това е главен ангажимент. Щастлив съм, че всички сътрудници се сплотиха към този жест.

Като спорт, който е може би най-разпространен в България след футбола - с най-вече състезатели и клубове, бихме се радвали, в случай че и други федерации също последват нашия образец. Би било отлично, в случай че всички спортове съумеят да подадат ръка на украинските състезатели от своите дисциплини. Радваме се, че ние можем да бъдем този образец, тъй като е наш дълг да го създадем. "
ТЕМА преди 51 минути 857 преди 52 минути 1543 преди 56 минути 577
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР