Шестдесет и първото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни"

...
Шестдесет и първото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни"
Коментари Харесай

Президентът и председателят на Народното събрание уважиха Мартенски музикални дни

Шестдесет и първото издание на интернационалния фестивал "Мартенски музикални дни " - един от най-реномираните фестивали за класическа музика у нас, бе намерено довечера в Доходното здание в Русе, съобщи

Сред формалните посетители бяха президентът на България Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че фестивалът "Мартенски музикални дни " има голямо значение за града и за България. Той е културна емблема.

"Тези шейсет и едно издания носят сила на нашия град, каквато няма в друга точка на страната. Безчет български и международни актьори се изявиха на русенската сцена. Горд съм да бъда кмет на северната столица на България ", сподели Милков.

По време на церемонията ръководителят на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) Станислав Почекански връчи на дългогодишния шеф на фестивала "Мартенски музикални дни " Ива Чавдарова най-престижното отличие на СБМТД "Златна лира " - за изключителния ѝ принос в развиването на българската музикална просвета.

"Всички ние работим с старание за този фестивал. Той е наша емблема и нашето бъдеще. Благодаря за високата чест, а на публиката поисквам вдъхновяващи срещи с изкуството и с музиката ", съобщи Чавдарова.

Сред формалните посетители на откриването бяха също генералните шефове на Българската телеграфна организация и Българското национално радио - Кирил Вълчев и Милен Митев. Вечерта продължава с концерт на Русенска филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и с присъединяване на известния пианист Симон Трпчески от Северна Македония.

Програмата включва емблематични за музиката произведения от Димитър Ненов, Равел и Дебюси. Началото на фестивала бе придружено и с разкриване на изложба-живопис на художника Володя Кенарев.

Фестивалът "Мартенски музикални дни " ще предложи до 27 март т.г. среща с повече от 600 реализатори от страната и чужбина, седем оркестрови стратегии, 11 ансамблови концерта, оперен театър и две изложения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР