Шест широко разпространени и наложени тези за болките в коленете

...
Шест широко разпространени и наложени тези за болките в коленете
Коментари Харесай

Ортопед-травматолог развенча 6 мита за болките в коленете: Помагат ли хиалуроновата киселина и стволовите клетки

Шест необятно публикувани и наложени тези за болките в коленете бяха направени на пух и прахуляк от известния белоруски експерт травматолог – ортопед доктор Андрей Пересада. Нещо повече – съгласно доктор Пересада сегашните практики освен не вземат решение проблемите на хората в потребност от лекуване, а даже в противен случай, задълбочават ги. Първото изказване на претендента на медицинските науки е, че повода за болестта гонартроза (остеоартроза на колянната става) не е „ отлагането на соли “. Според него тук въпросът е чисто физически, т.е. хрущялът се износва с течение на годините.

Най-големият камшик в този случай е наднорменото тегло, което директно въздейства върху разрушаването на ставата. И нещо значимо – за слагане на диагноза е задоволителна елементарна рентгенова фотография, по тази причина няма смисъл болните да се подлагат на модерните магнитно-резонансна томография и ултразвуково проучване.
Според доктор Пересада мит е също по този начин, че хрущялът може да се възвърне с банкет на медикаменти. Става въпрос за био-добавки, които обаче доста постоянно имат отрицателни странични резултати. Все отново доктор Пересада признава, че инжекциите с хиалуронова киселина понижават възпалението на ставите.

В крейна сметка обаче това отнасяне единствено спомага за опазване на ставата за известно време. Третият мит е, че повреденият хрущял може да се възвърне със стволови кафези. Истината е, че тези кафези оказват помощ да се образува не същински ставен хрущял, а нишковиден. А това не е решение на казуса. Друг мит е, че за това заболяване са „ абонирани “ единствено възрастни хора. Напротив – в динамичния ХХI век от ден на ден младежи имат ставни проблеми.

Д-р Пересада оборва и изказванието, че проблемите с колената доста постоянно са подбудени от така наречен киста на Бейкър. Която в действителност най-често е дребна, не провокира дискомфорт и може да бъде и отстранена. Последното изказване на белоруския ортопед пък е, че доста постоянно проблемите в коленете са свързани и с проблеми в тазобедрената става.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР