Шест пъти се е увеличил мигрантският поток към България последните

...
Шест пъти се е увеличил мигрантският поток към България последните
Коментари Харесай

Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск към България


Шест пъти се е нараснал мигрантският поток към България последните седмици. А през идващия месец се чака още по-сериозен напън. В същото време оградата по границата ни с Турция не е поддържана от години.

Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Бойко Рашков пред депутатите. Той приказва точно за мигрантския поток, обвързван с рецесията в Афганистан и готовността на страната ни да реагира на обстановката. Рашков бе безапелационен, че се постановат незабавни ограничения за оградата с Турция. На някои места има срутища, пробиви, има елементи, които са паднали.

Нашата страна е упълномощила поддръжката на това оборудване на регионалните шефове на Бургас, Ямбол и Хасково. Очевидно по всякакви аргументи, една от които е финансова, такава поддръжка не е осъществена въобще до сегашния миг, сподели вътрешният министър. Това, по думите му, постанова в доста незабавен порядък да се възвърне оградното оборудване, тъй като се оказа, че то е съществено затруднение против незаконни мигранти, които идват от Турция. Рашков регистрира, че през август има нарастване със 17% на мигрантския напън, спрямо предходния месец.

Наблюдаваме деликатно процесите с миграционния напън, който не е обвързван единствено против нашата страна. Иран може да се оправи с към 150 хиляди мигранти, останалите ще се насочат към нас – България, Турция и Гърция. В Турция е приключено оградно оборудване, Гърция реагира по сходен метод, като построи на границата си с Турция такова преградно оборудване, разяснява Рашков.

Към 23 август в домовете за краткотрайно настаняване на чужденци са настанени 953 лица, при общ потенциал от 1260 места. Министърът изясни, че на 16 август е бил отворен ремонтираният център в Елхово и общият потенциал на местата за настаняване е повишен с 200 места. По думите му, в случай че се усили мигрантският напън, е допустимо да се пуснат в употреба построените през 2020 година центрове в Любимец и Елхово. Към сегашния стадий не се постанова създаване на нови центрове, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР