Шест опозиционни партии в британската Камара на общините призоваха председателя

...
Шест опозиционни партии в британската Камара на общините призоваха председателя
Коментари Харесай

Искат разследване на премиера Борис Джонсън за подвеждащи изявления

Шест опозиционни партии в английската Камара на общините приканиха ръководителя ѝ сър Линдзи Хойл да разреши гласоподаване за осъществяване на следствие на премиера Борис Джонсън за това, че прави подвеждащи изказвания пред депутатите, което е еднакво на неуважение на Народното събрание.

В извънреден материал вестник „ Гардиън “ оповестява за поисканата процедура от депутатите, които считат, че Борис Джонсън „ не се държи почтено с тях “ и на процедура нарушава наредбите в Камарата на общините, съгласно които сходно държание се приема за неуважение на Народното събрание.

Като се има поради болшинството на Консервативната партия в Камарата на общините депутатите надали ще позволен сходна процедура, само че даже самото осъществяване на спор по въпроса, в случай че това се случи, ще бъде много унизително за премиера, разяснява „ Гардиън “.

Писмото с настояването за следствие е направено от председателката на Зелената партия Каралайн Лукас и подписано още от водачите на други пет партии.

Интересно е, че водачът на главната опозиционна партия на лейбъристите Киър Стармър е отказал да постави подписа си.

Източник на партията се е обосновал за решението с практиката на лейбъристите да не подписват начинания на други партии.

Каралайн Лукас апропо съобщи, че концепцията ѝ да предприеме този ход е била подбудена от качено видео за „ лъжите на Джонсън “ в „ Туитър “ от автралийския публицист Питър Стефанович, което към този момент бе следено от повече от 11 милиона души. „ Няма подобен министър председател, който повече да е пренебрегвал Народното събрание от Джонсън “, разяснява Лукас.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР