Шест големи европейски държави не са предложили никаква военна подкрепа

...
Шест големи европейски държави не са предложили никаква военна подкрепа
Коментари Харесай

Politico: Военната помощ на Европа за Украйна секва

Шест огромни европейски страни не са предложили никаква военна поддръжка на Киев през юли, за първи път от началото на нахлуването на Русия в Украйна. Това заяви " Политико ", базирайки се на данни от Института за международна стопанска система в Кил, който прави оценка военната, финансовата и филантропичната помощ, предоставена на Украйна, в границите на плана Ukraine Support Tracker.

Според ръководителя на плана Кристоф Требеш, от края на април се следи наклонност към понижаване на размера на военната помощ за Украйна от европейските страни. Требеш съобщи, че на 11 август страните донори, участващи в конференцията " Копенхаген-Украйна 2022 ", са се договорили да провиснал 1,5 милиарда евро за закупуване на оръжие за Киев, само че сумата наподобява " оскъдна спрямо оповестеното на предходни конференции ". Въпреки че военните дейности са навлезли в сериозна фаза, " новите начинания за помощ са секнали ", споделя той.

Требеш уточни също, че Европейският съюз отделя доста повече средства за справяне с последствията от пандемията от ковид или рецесията в еврозоната, в сравнение с за подкрепяне на Украйна. Като образец той уточни Европейския фонд за възобновяване (ЕФВ), който разполага с 800 милиарда евро, до момента в който " общата европейска помощ за Украйна досега е единствено дребна част от тази сума ".

Това разобличаване е знак, че макар историческите промени в европейската отбранителна политика, които доведоха до това в миналото насилствено настроени страни като Франция и Германия да доставят оръжия на Украйна, военната помощ за Украйна може да секне тъкмо сега, в който Киев стартира решаваща контраатака.

Новите данни обгръщат Англия, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша. Те илюстрират въпроса, който украинските военни чиновници и политици неведнъж са изтъквали: че огромните европейски сили не съумяват да наваксат с военната помощ до равнищата на тази, идваща от Съединени американски щати, и че откакто са били отпред на самодейността, Англия и Полша може би изчерпват опциите си.

Латвийският министър на защитата Артис Пабрикс неотдавна съобщи, че страни като Франция и Германия би трябвало да създадат повече за битката на Украйна против Русия.

" Ако желаеме войната да завърши допустимо най-скоро, те би трябвало да се запитат дали вършат задоволително? ", сподели той.

Пабрикс прикани европейските страни да дават пропорционални средства на равнище, сходно на няколко централноевропейски страни, като уточни съответно Полша, Словакия и Чешката република.

Бившият шеф на защитата на Естония Рихо Терас, който в този момент е член на Европейския парламент, съобщи, че Европа би трябвало " да се разсъни ", потвърждавайки, че няма да има мир, до момента в който не бъде реализирана победа против Русия.

" Стотици хора умират всеки ден, освен бойци, само че и дами и деца ", сподели той. " Хората в действителност не схващат, че сме във война. "

Германия, по-специално, е изправена пред остри обвинявания, че се движи прекомерно постепенно в реализирането на необятно рекламираната замяна на танкове с европейските си съседи, което кара тези страни по-късно да изпратят свои танкове от руската ера в Украйна. Берлин отбрани метода си и неведнъж уточни, че доставките на оръжие са постоянни.

Даниел Фьот, европейски анализатор в региона на защитата във Vrije Universiteit Brussel, съобщи, че обещанията не значат нищо, в случай че не бъдат изпълнени на процедура.

" Украйна се нуждае от машини, а не от горещи думи ", сподели той.

Според Фьот идващите седмици и месеци ще бъдат тестване за политическата и икономическата надеждност на Европа.

" Трябва да се надяваме европейските производители на оръжие да могат да се оправят с възходящото търсене, само че също по този начин би трябвало да се надяваме, че държавните управления няма да попречват доставките, когато военното съоръжение стане налично ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР