Шест години след потапянето му правителственият самолет на Тодор Живков

...
Шест години след потапянето му правителственият самолет на Тодор Живков
Коментари Харесай

Знаете ли къде е легендарният самолет, с който някога се возеше Тодор Живков? Няма да повярвате къде се намира

Шест години след потапянето му държавният аероплан на Тодор Живков продължава да е водеща атракция на дъното на Черно море край Варна. Гмуркачи и водолази от разнообразни страни идват, с цел да се пуснат до историческия самолет, станал шлагер на международния дайвинг. Самолетът е в морето пред курорта “Св.св.Константин и Елена” на 800 м от брега и на 22 м дълбочина, напомня главният основател на акцията за запазването и потапянето му Орлин Цанев от сдружение “Блек сий дайв Одесос”. Според него соцвозилото се е трансформирало в хубав неестествен риф, цялостен с живот – обраснал с миди, водорасли, а вътре го населяват риби, написа " Труд ".

В корпуса е непокътната пилотската машина, уредите за ръководство, само че съгласно условията е трябвало много да бъде изтърбушен. Пълният му потенциал е 100 тона, само че на дъното са легнали 30 тона, придържани от четири непрекъснати котви. Дължината му е 49 м с 37 м разпереност на крилата и с височина 12.80 м.



Водолазните центрове водят до него българи, гърци, румънци, англичани, даже и японци, като всички оставят знак, че са го видели. За подводен гид до такава степен цените са разнообразни, само че варират сред 60-80 лева за групи и курсисти, като цената включва и брифинг за историята и техническите параметри.

Самолетът на Тато е свободно наличен и за визити до него не се изисква особено позволение, което е наложително за военните обекти в близост. Това са три потънали подводници -две съветски и една немска, открита през 2010 година от водолазите от “Блек сий дайв Одесос” на 15 благи югоизточно от Варна. Все още се изследва, само че експерти от Военноморския музей в града допускат, че това може би е първата подводница на българския военен флот.



За достъп до трите военни обекта се желаят разрешителни от Военноморски сили, от ИА”Морска администрация” и от “Гранична полиция”, показва Орлин Цанев. Много красива атракция е и корабът от Втората международна война “Кинг Карол”, товаропасажер, потънал от едната от трите подводници. Намира се на миля и половина източно от нос Галата. Този забавен транспортен съд е пренасял мини и за това достъпът до него е неразрешен, с цел да не се разграбва, а и е рисково, споделя Орлин. Вандалщината от дълго време не е непозната под водата поради ширещото се бракониерство, напомня той. Ние потапяме, вършим изкуствени рифове, а подводните иманяри изтръгват колове, железа, каквото им попадне, да не приказваме за артефактите на дъното, които отмъкват, споделя водолазът.

Той напомня случай преди две години, когато се помъчили да извадят неповторимия транспортен съд “Родина” по Южното Черноморие, само че цялата колегия се обединила и им се противопоставила. Нашето море е оскъдно на такива изкуствени рифове, страната би трябвало да застане зад такива организации, които ги основават, въпреки всичко сме туристическа страна, споделя Орлин. Той дава образец с известния самолетоносач на Америка -”Орис Кане”, потънал съзнателно в Мексиканския залив, като сумата е 6 млн. $, само че страната стои зад плана. Уникалната интервенция по потапянето на ТУ 154 у нас на 25 май 2011 вкара Варна трайно в излъчванията на CNN и Euronews.

Последно самолетът беше благосъстоятелност на “България еър”, като компанията се явява най-големият спонсор, тъй като го подарява безплатно за реализиране на идеята. Аеропланът е откарвал в миналото Тодор Живков при Чаушеску, Хонекер и Фидел Кастро. Произведен е през 1971 година и е направил последния си полет на 16 септември 1999 година от София до Варна. 46 -годишният ТУ 154 е създаден през 1971 година в Русия особено за държавен аероплан.

Аеропланът е сложил връх за модела си със 7 часов непрестанен полет, което е с час повече от оптимално допустимото. Това станало при незабавното прибиране на държавната делегация от Куба в София след убийството на Индира Ганди. Сред именитите пасажери, пътували на борда му са американският президент Ричард Никсън, Фидел Кастро, Михаил Горбачов и други. Машината носи отличителния знак LZ BTJ, който беше разтълкувана от шефа на летище Варна Димитър Костадинов. Всяка от буквите има своето значение – LZ е интернационалната сигнализация за българската принадлежност, В – за самолетна компания “Балкан” и TJ – буквите на тогавашния първи държавен началник Тодор Живков.

Спускането под вода на неповторимата международна дайвинг атракция стана с поддръжката на общината, доста спонсори и благодарение на 100-тонния плаващкран “Антей”. От първичната концепция за превръщането му в неестествен риф са изтекли 4 години на непрекъсната работа и превъзмогване на бюрократични спънки. Първоначално е трябвало да бъде потънал в морето против Златни пясъци, само че се оказало, че този рифще пречи на трафика на корабите. Второто планувано място било край нос Галата, само че там е военният полигон и няма по какъв начин да стане и най-после институциите са показали да бъде спуснат против “Св. св. Константин и Елена”. Не е най-подходящото място, тъй като долу е тинесто и като има течения, това стресира водолазите, само че трябваше там да го потопим, връща лентата обратно създателят на мега концепцията. На дъното самолетът е насочен в посока изток-запад, на повърхността има сини буйове, обозначаващи носа и опашката му. Доскоро той беше най-големият съзнателно потънал аероплан, само че Турция възобнови върха, като спусна под вода Еърбъс А300 край курорта Кушадасъ в Егейско море.

Самолетът е дълъг 54 м, а крилатата му се простират на 44 м. Той лежи на 23 м дълбочина. От “Блек сий дайв Одесос” са възнамерявали да разнообразят гамата на дънните атракции с потапяне на нов и също забавен обект – 140-метровия образователен транспортен съд “Петър Берон”, който обаче беше продаден за остаряло желязо през 2014 година и отплава за Турция, където беше нарязан. Така завърши 66-годишната му история.

“Направихме питане, само че очевидно ориста му е била решена”, сподели Цанев. Той и съидейниците му не се отхвърлят от концепцията за други подводни атракции, като считат, че има доста бракувани плавателни съдове, които могат да се трансфорат в такива. Дайвингът е хубаво и красиво занимание, правилно, че 2-3 бона трябват за професионално съоръжение, само че може да се вземе по-евтино чартърен, а курсът от 10 - петнадесет дни е най-малкият разход, споделя Орлин Цанев. Според него в последно време ползата ескалира, с изключение на мъже се записват и доста дами, за които кислородните бутилки от 32-33 кг на гърба тежат единствено до водата.

Подводният свят е различен, друг, в него има тишина и мълчание-все едно влизаш в черква, споделя професионалният гмуркач. Орлин Цанев е фотожурналист от четвърт век като най-дълго е работил в народен ежедневник. Сега е началник експерт в работа “Търсене и спасяване” към Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” във Варна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР