Шепа кости, включително и 8-инчов (20-сантиметров) нокът от 107 милиона

...
Шепа кости, включително и 8-инчов (20-сантиметров) нокът от 107 милиона
Коментари Харесай

Учените откриха огромен нокът от нов вид месояден динозавър на 107 милиона години

Шепа кости, в това число и 8-инчов (20-сантиметров) нокът от 107 милиона годишната популация на динозаври Eumeralla в Австралия, сочат за откриването на нов тип месояден динозавър. Рядката находка заинтригува палеонтолозите, тъй като костите наподобяват съвсем идентично с тези на преди този момент открит тип, живял към 10 милиона години по-късно и хиляди благи по-на север.

Откритието, оповестено в  Journal of Vertebrate Paleontolog  включва два зъба, два нокътя, кост от глезена и кост от шията, принадлежащи към група динозаври и тероподи – тази, към която принадлежат именити зверове като Тиранозавър рекс и други известни мегарапториди.

Находката добавя стотици вкаменелости, открити в Ерик Червения Запад, околност югозопадано от Мелбърн, Австралия, само че е изключително вълнуваща заради приликата си с тип, прочут като  Australovenator wintonensis .

„ Всички тези кости, като се изключи прешлените, могат да бъдат съпоставени с тези на Australovenator wintonensis и наподобяват поразително сходни “, споделя Стивън Поропат, палеонтолог от университета в Суинбърн и първи създател на проучването.
Какви са вероятностите?
Поразителната аналогия съставлява главоблъсканица за откривателите, защото  Australovenator wintonensis  е отрит в Куинсланд, район на хиляди благи на север от Ерик Червения Запад. Тези кости са датирани преди 95 милиона години, което значи, че сред двете находки от вкаменелости има период от 10 милиона години.

„ Възможно е да сме намерили кости на по-стари човеци от Австралоанатория “, споделя Порапат, „ само че е по-вероятно да си имаме работа с друг тип „

Може би най-впечатляващата находка е поразителния 8-инчов нокът. Поропат изяснява, че неповторимата форма – тази, с която евентуално сте осведомени, в случай че сте гледали Джурасик парк – е идентична с мегарапторидни нокти, открити в други райони, в това число Мегараптор, теропод, открит в Аржентина с съвсем 13-инчов нокът.

В момента има единствено фрагменти на находките, само че типът към момента не е получил публично име или някакъв идентификатор. Въпреки това, в Ерик Червеният Запад са откривани вкаменелости в предишното и Поропат се надява, че в бъдеще ще бъдат открити и нови типове тероподи. Друга експедиция до местоположението, ще се реализира през ноември.

„ Всички залежи са представителни за дълбоки, относително бързо течащи реки, тъй че не чакаме да намерим цялостен скелет на сухоземно животно, само че може и да извадим шанс “, споделя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР