Шенген според мен изцяло ще се преработи, защото има много

...
Шенген според мен изцяло ще се преработи, защото има много
Коментари Харесай

Борисов към студенти: Шенген изцяло ще се преработи, има много държави, които нямат място там

Шенген съгласно мен напълно ще се преработи, тъй като има доста страни в Шенген, които нямат място там, тъй като свободното придвижване е хубаво нещо, само че безконтролното придвижване не е това, което Европа е очаквала. Така че за мен Шенген занапред ще се работи и скоро време няма да е в тоя тип, в който е в този момент ".

С тези думи министър председателят Бойко Борисов отговори на въпрос на студент от Университета за национално и международно стопанство (УНСС) дали европредседателството ще ни даде преимущество за влизане в Шенген и еврозоната.

Досега ръководещите изказваха позиция, че страната ни отдава е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген, само че решението за това е политическо. Днес Борисов не сподели нищо за присъединението ни към Шенген.

Министър-председателят обаче изясни, че както останалите страни-членки и България е поела ангажимент да одобри еврото, а при сегашните ни финансово-икономически параметри и фискален запас не представляваме риск за еврозоната. Той изясни още, че се работи интензивно за влизане на страната ни в чакалнята за еврозоната и е оптимист, че това ще се случи.

" Председателството не значи, че управляваме Европейския съюз (ЕС). Предимство не дава. Предимство дава, в случай че можеш с почитание и такт да си поставиш една тематика, сътрудниците да я прегледат ", сподели Борисов.

Днес министър председателят изнесе академичната лекция в УНСС на тематика " България, Балканите, Европа и светът ", която продължи към 25 минути с обяснението - " от опит като учител знам, че като минат 20-25 минути, ползата внезапно спада ". В нея министър председателят приказва за Балканите, връзките на Европейски Съюз с Турция, НАТО, бежанците, Брекзит, " зациклилите " договаряния за сформиране на държавно управление в Германия, климатичните промени, наводненията, автомагистралите, тол системата и други За начало той изрече съболезнования на фамилиите на починалите в злополуките край с. Микре и поздрави " един младеж от България - Гришо, за големия триумф и насладата за всички българи ".

Критики към европейските водачи или " да си навлеча пакост "

След допускането " аз мога да си навлеча пакост ", защото на лекцията били поканени и европейски посланици, министър председателят Бойко Борисов изрече рецензии към европейската дипломация, която отсъствала от договарянията за Сирия, на които се събирали Турция, Русия, Иран и Съединени американски щати. На тези договаряния - по думите на министър-председателя - трябвало да участват европейски престижи като ръководителя на Европейския съвет, ръководителя на еврокомисията или ръководителя на европарламента.

" Нашата тематика е единствено къде ще бъде релокацията (на бежанци - бел. авт.) ", сподели още Борисов и продължи: " Ние чакаме да забележим какво ще решат. След като се събират те да го вземат решение, това значи, че и те го провокират ". Той изясни, че обществото застава нащрек и започваме " да се караме 10, 100 или 1000 мигранти ще върнат в България и дали следващата година няма да станат 2000 ".

" Кой провокира войните? Ние ли отиваме да се бием? ", попита Борисов, само че не разви тезата си до дъно, а описа за вредите, които поносим поради българските контингенти във военни зони.

" Лесно е да се изказваш против Ердоган ", само че Турция би трябвало да е сътрудник на Европейски Съюз

С ангажимента, че не желае да дава оценки на никой водач, министър председател или президент, спечелил избори, Бойко Борисов насочи друга рецензия към европейските си сътрудници - за отношението им към Турция. Пред студентите министър председателят описа по какъв начин на съвещания на Европейския съвет множеството водачи на страните-членки били " на цялостно отказване " във връзка с Анкара и нямало тематика, по която да се сближат. Той обаче поставял въпроса: " След като имаме такова съмнение към Турция, в това време това е най-силната войска в южния фланг на НАТО - е ли разумно да считаш един човек като недопустим за тебе и в това време да му дадеш пушката с патрони да ти пази гърба? ".

" Много е елементарно да се изказваш против Ердоган през днешния ден, само че какво печелиш от това, като в неговата страна държи 3 милиона бежанци. Докато стигнат до Германия, какво ще се случи с България? ", попита още Борисов. Той изясни по какъв начин с помощта на положителните връзки с Анкара страната ни няма проблеми с бежанците. " Берлин е надалеч, Париж е надалеч, само че ние сме близо ", добави Борисов.

" Турция би трябвало да е стратегически сътрудник и в НАТО, и в Европа. Разбира се, че за участие не става въпрос. Но и споразуменията, и разговора с Турция би трябвало да пазим ", съобщи още министър председателят.

 Залата в УНСС бе цялостна със студенти и посетители.
© Юлия Лазарова

Залата в УНСС бе цялостна със студенти и посетители.

Пред студентите в УНСС министър-председателят разви тезата, че Европа би трябвало да се загради и даде да се разбере, че Италия би трябвало да реши казуса си като нас (на граница ни с Турция бе издигната ограда - бел. авт.).

" Тези, които бягат от войната, ще идват на гранично-пропускателните пунктове, ние като най-хуманни в Европа, ще ги одобряваме, ще се грижим за тях и ще ги интегрираме, до момента в който свърши войната ", съобщи Борисов. Той добави: " Там, където се намесихме - някои ще кажат, че това е съветска агитация - като дават вечер новините, огледайте се, няма една постройка здрава – нито в Ирак, нито в Сирия, нито в Либия. Трилиони ще трябват, с цел да бъдат възобновени тези страни ".

Балканите, които да заместят Англия в Европейски Съюз

След рецензиите Бойко Борисов изрече признателност към европейските водачи за това, че тематиката " Балкани " е на дневен ред, което било първи триумф. " Ако не влезнат Балканите в Европейски Съюз, това ще генерира ужасно напрежение за в бъдеще ", съобщи още министър председателят.

Пред студентите в УНСС Борисов обвърза присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз и Брекзит, за който предизвести, че не вижда позитивен излаз около това, което поназнайва. " Балканите могат да заместят излизащата Англия – невероятна природа, от Средиземно до Черно море - планини, реки, естествени благосъстояния, работни нации, хубави хора ", изясни министър-председателят.

Борисов даде да се разбере, че по време на европредседателството ни не може да се дадат нито обещания, нито дата за присъединението на тези страни към Европейски Съюз, само че младежите в тях би трябвало да схванат какво ще бъде бъдещето им - " дали ще напущат Балканите, къде ще живеят, по кое време ще се задомят ". Той разви рисковете, които предстоят, в случай че Балканите не бъдат присъединени към Европейски Съюз - младите ще изоставен и няма да има служащи за стопанската система и за погашение на пенсиите на възрастните. Пред този проблем се изправяла и България и се налагало " да се внасят служащи от Украйна, Беларус и Молдова ".

" Тази неточност на Балканите не би трябвало да се позволява ", съобщи Борисов. В отговор на въпрос на студент той добави, че в случай че Балканите не влязат в Европейски Съюз, " младежите ще си отидат, ще останат по-възрастните, аз мисля, че и джихадисти ще се явят повече, повече емисари, мафията ще цъфти ".

Борисов изясни по какъв начин би трябвало да се влага в инфраструктура на Балканите, защото до Скопие се пътувало с часове, а до Сараево - два дни. Той описа за пътните коридори, за автомагистралите, за тол сиситемата, за която минали обжалванията и към този момент минаващите през България тирове щели да заплащат такси, а освен да ни разрушават пътищата.

" Като те изберат за кмет на Тетевен, ще решиш проблемите "

Лекцията на Бойко Борисов, който е лекар по логика на психиката и някогашен началник на катедра в Академията на Министерство на вътрешните работи, се организира в зала " Максима " на УНСС по самодейност на ректора проф. Стати Статев и на основния редактор на в. " Труд " Петьо Блъсков. Залата бе цялостна със студенти и посетители, а измежду тях Борисов разпозна един футболист и му направи забележка, че не пази тишина: " Деко, не знаеш, че учиш тук! Виждам те по какъв начин приказваш! ".

Въпросите на студентите бяха за европейското и икономическо бъдеще на България. А отговорите на премиера: " Нашата майка си е Европа ", " Нашето бъдеще е Европейски Съюз ", " Към мир би трябвало да се стремим всички. От войната по-лошо няма " и други

Последен думата взе един студент, чието име не се чу: " От Тетевен съм аз. В съзнателния си живот - дребен до момента - смяна съответна не виждам. Единственото, което виждам, е, че младежите изчезваме от там. Като политически обекти, които имаме, нищо не се предлага. Пътят като цяло и автомагистрала " Хемус " са неремонтирани, 100 километра се пътуват за час и половина до София, дупки... ".

А Борисов го прекъсна: " Ако " Тракия " и " Струма " бяха подготвени, тази година почваме да строим Хемус ". Студентът му опонира: " Това се видя след случая с дамата в тунела ", а министър председателят изясни, че ремонтите са били планувани, само че е трябвало време, с цел да се съберат пари.

" Магистралата едно на ръка " - продължи студентът. " Става въпрос съответно за града. Виждаме, че община Тетевен е цялостна с неграмотници (в залата се чу смях и мощни ръкопляскания - бел. авт.). Някакви хора, които избират локалния кмет, без значение от коя партия са. Не може да се избира от селата и тези хора да си имат водачи... ", сподели още момчето от Тетевен.

" Ето, като се върнеш там, ще те изберат за кмет, ще решиш... народна власт има (чуха се ръкопляскания - бел. авт.) ", отвърна му Борисов и изясни, че в случай че не била държавната стратегия, по която в учебно заведение били върнати повече от 17 500 деца, единствено тази година щели да излязат толкоз необразовани, колкото поданици нямало в Тетевен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР