Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в

...
Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в
Коментари Харесай

Точили парите на НЗОК с огромна измама, петима лекари са задърани

Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив. Документалната машинация е обвързвана с даването на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лв.. Много от " пациентите ” по документи нямат никакви увреждания.

Задържани са 8 души, измежду които лекари, шефът и чиновници от магазин. Oсвен за машинация, ще бъдат повдигнати обвинявания за лъжесвидетелстване.

Подозрението, че има нещо неправилно, идва, когато чиновници на РЗИ ревизират дали действително помощните средства са стигнали до действителни хора. Оказало се, че някои от фиктивните пациенти даже са умряли. В своя позиция до NOVA от Здравната каса разясниха, че са забелязали този случай още през месец май и са в течение на следствието.

Павлина Григорова е един от многото консуматори, които употребяват помощни средства. Жената е с 16 болести и е представител на пациентска организация. Григорова първа е алармирала за вероятни злоупотреби, откакто разпределението на помощните средства е трансферирано от Социалното министерство към Здравната каса преди година. " Хора, за които знаем, че скоро ще починат, са получили в системата протокол за акумулаторна количка. Събират хора и ги минават през лекарска комисия, без тези хора да са виждали комисията и без комисията да е виждала хората ”, изяснява за схемата тя.

От Здравното министерство обявиха, че няма потребност от законови промени поради този случай, само че друга промяна била належаща. " За страдание е допустимо такива подправени, въпреки и единични случаи да има и на други места. Налага се една сериозна промяна в региона на ТЕЛК-овите комисии, тъй като считаме, че една не дребна част от популацията си подкрепя месечните приходи с подправени ТЕЛК-ови решения ”, сподели Антон Тонев, консултант на министъра на опазването на здравето.

Според доктор Александър Симидчиев, който е член на Здравната комисия в Народното събрание, повече злоупотреби е имало преди, до момента в който разпределението е било от Социалното министерство. " Тези помощни средства минаха в НЗОК в границите на последната година и там има система, която прецизно следи тяхното разходване. И когато проучват най-после на всеки месец, виждат някакви особености, които наподобяват необичайно ”, сподели доктор Симидчиев.

А за хората с увреждания кой ще разпределя помощите - не е значимо. Кражбите нямало да спрат. " Преди се точеше Социалното министерство, в този момент – Здравната каса. Едно лоби, едни лекари вършат пари на гърба на хората с увреждания ”, безапелационна е Павлина Григорова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР