Шефката на украинския клон на Амнести интернешънъл(АИ) подаде оставка, като

...
Шефката на украинския клон на Амнести интернешънъл(АИ) подаде оставка, като
Коментари Харесай

Шефът на украинския отдел на "Амнести интернешънъл" подаде оставка

Шефката на украинския клон на " Амнести интернешънъл " (АИ) подаде оставка, като съобщи, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ против публикуването на отчет, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни жители на съветски офанзиви, защото са се разположили в обитаеми места, заяви Асошиейтед прес.

Вчера вечерта във Facebook  Оксана Покалчук упрекна някогашния си шеф, че не е взел поради военните действителности в Украйна и опасенията на локалните чиновници, които са упорствали отчетът на АИ да бъде модифициран. Докладът, оповестен в четвъртък, провокира гневни осъждания от страна на висши украински чиновници и рецензии от страна на западни дипломати, които упрекнаха създателите в неразбираеми изказвания, които като че ли приравняват отбранителните дейности на украинската войска с тактиката на нахлуващите руснаци.

" Болезнено е да призная, само че аз и управлението на " Амнести интернешънъл " се разделихме във връзка с полезностите ", написа Покалчук. " Вярвам, че всяка работа, осъществявана за богатството на обществото, би трябвало да регистрира локалния подтекст и да обмисля следствията. " Покалчук съобщи, че нейният офис е изискал от управлението на организацията да даде на украинското министерство на защитата задоволително време да отговори на констатациите в отчета.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на отчета, генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар съобщи, че организацията е " документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони ". " Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да съблюдават интернационалното филантропично право ", съобщи тя в четвъртък.

Каламар разгласява в петък известие в Туитър, в което отбрани работата на организацията и се прицели в нейните критици. " Украински и съветски тълпи и тролове в обществените мрежи: през днешния ден всички те нападат следствията на Амнести. Това се назовава военна агитация, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени обстоятелствата ", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пък разгласява ядосан отговор на Каламар, в който упрекна организацията ѝ във " подправен неутралитет "  и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и оказва помощ  на Кремъл.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР