Шефът на ЦИК обяви интересни подробности за предстоящите избори.Първо трябва

...
Шефът на ЦИК обяви интересни подробности за предстоящите избори.Първо трябва
Коментари Харесай

Нейкова, ЦИК: Ще има хартия, ще има и избори

Шефът на ЦИК разгласи забавни детайлности за идните избори.

Първо би трябвало да бъде публикуван декрет на президента за насрочване на изборите. След това чакаме неговия декрет, с който той ще дефинира наименованията и границите на изборните региони, въз основа на което би трябвало да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни региони. Това сподели пред БНР ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Допълни, че ще бъдат съобразени няколко условия.

Едното е наредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - съгласно нея не може в един избирателен регион да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното броене на популацията ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен изборен регион. В към 1/3 от изборните региони се чака да има смяна в броя на мандатите. Очаквам, че през идната седмица ще имаме решение за това, изясни тя, написа novini.bg.

Нейкова разяснява, че когато изборите са постоянни - един път на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно обмисляне на разяснителната акция и на образованието на членовете на секционните изборни комисии.

Тя уточни, че бюлетината за машинното гласоподаване би трябвало наподобява по този начин, както законодателят планува.

След като гласоподавателят гласоподава с машина, би трябвало да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният избор, след което би трябвало да се сгъне по метод, който не разрешава да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се сложи щемпел от СИК. Не можем да приказваме за бюлетина за машинно гласоподаване от порядъка на 50-60 см, каквато е всекидневно дължината на една хартиена бюлетина, разяснява Нейкова.

Членовете на СИК ще получат заплащане, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата, което е към 195 лв..

За край ръководителят на ЦИК увери, че " хартия ще има и изборите ще бъдат създадени ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР