Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в живо включване от кабинета

...
Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в живо включване от кабинета
Коментари Харесай

Посредникът за подкупа на Иванчева е направил самопризнания


Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев в живо включване от кабинета си пред Българска национална телевизия.

Бившият кмет на столичния регион " Младост ", посредничил за приемането на подкупа, с който прокуратурата твърди, че преди два дни бяха арестувани актуалният кмет на квартала Десислава Иванчева и заместничаката ѝ Биляна Петрова, е направил цялостни признания.

Това разгласи шефът на профилираното обвиняване Иван Гешев в четвъртък пред Българска национална телевизия, уточнявайки, че медиаторът към този момент също е в качеството на обвинен по делото. Той още веднъж отхвърли да го назове по име, само че по неофициална информация става въпрос за някогашния областен кмет от ГЕРБ Петко Дюлгеров.

Преди ден Гешев изясни пред медиите, че медиатора е показал предпочитание да сътрудничи на проверяващите незабавно след задържането му във вторник и даже е написал 4 страници пояснения. Те обаче нямат доказателствена стойност, защото към оня миг мъжът не е бил нито в качеството на очевидец, нито на обвинен.

От думите на Гешев в четвъртък стана ясно, че откакто е получил обвиняване като помощник, медиаторът още веднъж е сътрудничил на прокуратурата, признавайки ролята си в корупционната скица.

Ден, откакто даде специфична конференция по случая дружно с шефа на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, ръководителят на спецпрокуратурата се включи онлайн в утринните блокове на Българска национална телевизия и бТВ, с цел да опише още веднъж подробната версия на държавното обвиняване.

Според нея Десислава Иванчева съзнателно е забавила с над една година обикновена процедура по изменение на работен организационен проект по отношение на огромен капиталов план, след което " житейски " е изнудвала строителния бизнесмен, изравен за него.

" Търговските договаряния " траяли над 3 месеца

" Търговските договаряния " с пострадалия вложител траяли над 3 месеца, като от самото начало проверяващите съответно документирали със специфични разследващи средства (СРС) диалозите и срещите сред кметицата, медиатора и пострадалия предприемач.

" Първоначално бяха поискани, както споделих, пазърлъкът потегли от 20-те евро на кв. метър, а капиталовите планове на индивида са за 49 000 кв. метра РЗП (разгърната застроена площ) – това значи над 1 милион евро. В последна сметка се стигна до 500 000 евро дефинитивна цена – отстъпка за количество, като първичната цена, която трябваше да се даде за един обект, беше 250 000 евро и тези 70 000 евро, които в последна сметка задържахме преди два дни, се оказаха първата вноска от тези 250 000 евро. Останалите вноски бяха разсрочени към избрани моменти на реализиране на градежа ", описа Гешев пред Българска национална телевизия.

Попитан дали цялата тази последователност е скрепена годни доказателства от СРС-та, той отвърна: " Не се съмнявайте, другояче нямаше да го настоявам. "

Обвинителят изрично отхвърли в интервютата и пред двете малките екрани версията на Иванчева и нейните бранители, че откритите в колата им с Петрова 56 000 белязани евро (след като при предаването им медиатора взима 14 000 евро – бел.ред.), са били " подхвърлени ".

" Надявам се юристите и обвинените да минат на по-сериозни версии ", иронично съобщи по Гешев пред бТВ, допълвайки, че тези изказвания " са несериозни за всеки най-малко със приблизително равнище на просветеност ".

" Какво желаете да ви кажа? Че марсианци са ги поставили в колата? "

" Какво желаете да ви кажа? Че марсианци са ги поставили в колата? Има и такава версия, само че е извънредно невероятна ", добави шефът на спецпрокуратурата повтаряйки думите си отпреди ден, че и тримата обвинени " светнали " при проучването за това дали по тях има вещество като това, с което са били маркирани парите.

" Тука, от няколко дни ми се обаждат другари и ме питат – пред кои тъкмо, на кои места се подмятат 70 000 евро, да си оставят отворени колите и те. Т‘ва в границите на шегата, несъмнено. Несериозно е да се твърди, че някой подмята 70 000 евро. Нали съзнавате, че това са най-малко 4-5 годишни заплати на един магистрат. Няма да ги счете и като един пенсионер какъв брой пенсии са. Това съгласно мен е смешно. Някой да повярва в тази догадка, значи, че има някакъв ментален проблем, съгласно мене ", показва възприятието си за подигравка Гешев и пред Българска национална телевизия.

След което още веднъж акцентира, че " целият развой – от предаването (на парите) от изнудваното лице на медиатора – до предаването на кмета и зам.-кметицата – до задържането, е документиран със специфични разследващи средства ".

" Парите са белязани, не е загадка, към този момент ще го кажа, разказани са по номера. След това сме ги намерили в колата (на Иванчева) – в границите на минути след предаването от медиатора на зам.-кметицата. Отново са разказани по номера в протокола, взети са проби от веществото, с което са маркирани, по-късно е изработен персонален обиск на кметицата вътре в министерството, по-късно е направено освидетелстване, при което се установи, че свети вещество по разнообразни елементи от тялото на кметицата и зам.-кметицата. Вещество, с което са белязани парите. Какво да ви кажа... "

По мотив рецензиите към проверяващите, че са организирали демонстративен арест на Иванчева и Петрова измежду бял ден пред Спортната палата в центъра на София, тъй че двете да бъдат снимани от медиите в продължение на 5-6 часа, Гешев повтори това е станало изцяло инцидентно.

" Няма процедура в Наказателно-процесуален кодекс, по която да извикаме хората, които си получават подкупите, на несъмнено место, примерно – в моя кабинет в някакъв регламентиран час. Не аз съм решил кметицата и зам.-кметицата къде да си вземат парите, те са извикали хората, които би трябвало да им ги донесат, на несъмнено място в избран час и то е в центъра на София. Ние сме подхванали дейности незабавно към задържането им, тъй като рискувахме да изгубим парите. Това е доста просто – индивида е дал, обезпечил, потърпевшият, 70 000 евро – оставаше и да ги загубим и тогава щехте да ни питате – за какво сте смешни и за какво се изложихте по този метод. Незабавно сме подхванали дейности по задържане все още и на мястото, където тя се е движела. Не ние сме я насочили в центъра на София ", съобщи обвинителят.

Наказателно-процесуален кодекс задължавал проверяващите да държат двете дами с часове на улицат

Попитан за какво е било належащо обиските, описването на парите и освидетелстването на следите от маркировката по арестуваните да се прави на улицата и във фоайето на спортното министерство пред погледа на публицисти и инцидентни минувачи, Гешев още веднъж сподели, че такива били условията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

" Според Наказателно-процесуален кодекс при претършуване и изземване в жилище или помещение, лицата, които употребяват жилището и помещението, това е член 162, участват на претърсването. Спряхме ги в първия миг, в който успяхме да ги задържим и когато бяхме сигурни, че парите са в тях. И започнахме претършуване – на мястото, на което успяхме да ги спрем. Повярвайте ми, няма по какъв начин да планираме, че те ще решат да минат пред министерство и, че ще бъдат в центъра на София. Кажете ми какво да направя – да оставим да рискуваме да загубим парите? "

От думите му стана ясно още, че в четвъртък или в петък проверяващите ще изискат от спецсъда да дефинира на Десислава Иванчева и Биляна Петрова най-тежките ограничения за неотклонение " задържане под стража ", защото и двете са упрекнати за рушвет в изключително огромни размери, представляващ изключително тежък случай. Колкото до медиатора Петко Дюлгеров, прокуратурата очевидно няма да желае непрекъснатия му арест, откакто е направил признания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР