Шефът на софийското метро Стоян Братоев вече не е напълно

...
Шефът на софийското метро Стоян Братоев вече не е напълно
Коментари Харесай

Шефът на метрото: Продължението му може и да не е към ИКЕА

Шефът на софийското метро Стоян Братоев към този момент не е изцяло убеден, че продължението на подземната железница от Бизнеспарка наложително би трябвало да е в посока към Околовръстното шосе и Драгалевския въжен превоз, наоколо до който има мол и магазина на ИКЕА. В региона към този момент се построяват и няколко жилищни комплекса. Това стана ясно от думи на шефа на " Метрополитен " ЕАД по Българска национална телевизия в навечерието на старта на третия метродиаметър, който ще бъде открит на следващия ден. Допреди 2-3 месеца Братоев и останалите основни фигури в ГЕРБ в София, отпред с кмета Йорданка Фандъкова, твърдо държаха на завой на метрото към Витоша. Днес инженерът сподели, че след завършването на третия лъч би трябвало да се направи съпоставяне кои сектори на столицата са най-натоварени, с цел да се подреди продължение на трасето в тази посока. " Целта на настояването за продължение на метрото към Околовръстното шосе беше да се резервира територия. През 2001 година, когато още изобщо нямаше метро към " Младост ", внезапно видяхме, че по бъдещето трасе има планувани два 18-етажни блока. Отидохме при основния проектант и му казахме, че би трябвало да се започва процедура за изменение на регулационния проект. Направи се и по този метод метрото стана. Ако не беше направено това запазване, нямаше да има метро до Бизнеспарка. Това е концепцията и в този момент, както има концепция и за запазване на трасе в " Люлин " към Околовръстното шосе. Това са далекоперспективни проекти ", разяснява Братоев.

Както " Сега " писа, за момента желанието на ръководещите в София да удължат метрото с 2 станции към Витоша не се осъществя само поради отпора на опозицията в една от комисиите на Столичния общински съвет, в която болшинството ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака нямат болшинство. В резултат към този момент на няколко съвещание планът за започване на плановите действия не минава, макар че всички останали комисии са го одобрили. Основните причини на опозицията и на първо място на самостоятелния общинар Борис Бонев от " Спаси София " е, че в други квартали като " Люлин " и " Студентски град " има доста по-голяма потребност от развиване на метрото и че планът за продължението му към Витоша обслужва лобистки вложителите в затворените комплекси. Срещу това властта в София и даже инж. Братоев разви тезата, че в дълготраен проект пътуващите с метрото към Околовръстния път и Драгалевци ще бъдат повече спрямо тези да вземем за пример към " Студентски град ". Несговорчивостта на Бонев и на представителите на " Демократична България " вбесиха неведнъж общинските съветници от ГЕРБ. Те даже изчетоха декларация на едно от последните съвещания на СОС, с която упрекнаха съперниците си, че пречат на развитието на метрополитена. 

След 14 ч. на следващия ден софиянци към този момент ще могат да употребяват първия сектор от третия метродиаметър, посочи Братоев. По традиция в деня на откриването пътуването по него ще е гратис. Както " Сега " към този момент писа, става дума за 8 нови станции от ж.к. " Хаджи Димитър " през Орлов мост и спирката при паметника на Патриарх Евтимий до " Красно село ". Със старта на новото трасе се чака последователно още 60 000 столичани да стартират да употребяват постоянно подземната железница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР