Шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. 

...
Шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. 
Коментари Харесай

Шефът на СГС няма българско гражданство, обяви Янаки Стоилов |

Шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско поданство. 

Това заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов преди днешното съвещание на пленума на Висш съдебен съвет. Той е изпратил до Съдийската гилдия данни за несъгласие по отношение на поданството на Трифонов. 

Министърът добави, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били открити учредения за придобиване на българско поданство. " Не е посочено съображение за основаването. Тъй като той е роден отвън страната, би трябвало да е придобил друго поданство ", разяснява Стоилов и добави, че чака Съдийската гилдия да се произнесе по случая. 

По мотив оспорването на конкурсната процедура за назначението на Трифонов за ръководител на съда, Върховният административен съд е постановил, че той има българско поданство. По делото тогава беше показана информация от Руската федерация, че Трифонов не е съветски жител. Той е роден в град Курск.

" Съдът няма право да открива поданство ", изясни обаче министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Има известно несъгласие сред това, което се съдържа в масивите за популацията, и това, което е постановил съдът ", сподели Стоилов.

Според Закона за правосъдната власт за арбитър, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо единствено бг поданство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР