Шефът на съвета по безопасност на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани

...
Шефът на съвета по безопасност на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани
Коментари Харесай

Масрур Барзани: Приемаме Киркук за окупирана от властите в Багдад територия

Шефът на съвета по сигурност на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани съобщи, че Ербил не приема актуалната система за ръководство на Киркук и счита, че тази кюрдска провинция е окупирана от Ирак. В речта си пред публицисти, изнесена в границите на годишната конференция на " Благотворителен фонд Барзани " в Ербил, високопоставеният кюрдски служител споделя, че държавното управление в Багдад има желание да разпредели властовите постове в Киркук, разделяйки по 1/3 от местата за трите съществени етнически съставния елемент: кюрди, араби и тюркмени.

“Разглеждаме Киркук като окупиран. Затова няма да одобрим нито една от препоръчаните [регулиращи] системи, до тогава, до момента в който обстановката не бъде контролирана ”, споделя Барзани.

В отговор на извършения през септември предходната година референдум за самостоятелност на Кюрдистан, на 16 октомври иракската войска дружно с про-иранските шиитски милиции " Хашд аш-Шааби " изтласка от Киркук и други противоречиви кюрдски територии кюрдските войски пешмерга. Операцията протече след изменничество от страна на няколко водачи на кюрдската партия " Патриотичен съюз на Кюрдистан " (ПСК). В резултат, над 100 000 кюрдски поданици на тези територии бяха принудени да потърсят отбрана на територии, следени от Регионалното държавно управление на Кюрдистан – в провинциите Ербил, Дохук и Сюлеймания.

Оттогава, на завзетите от Багдад територии са уволнени губернаторът на Киркук и още десетки кюрдски служители. Освен това, налице са неопровержими доказателства за целеустремено изтласкване на кюрдското население на тези територии и замяната му с арабски поданици от южните региони на Ирак. Подобен развой е провеждан още по времето на режима на Саддам Хюсеин и тогава той беше наименуван “арабизация ”. По този метод диктаторът се опитваше да изтрие паметта за принадлежността на Киркук към кюрдите и да промени демографската картина на богатата с петролни находища провинция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР