Шефът на руската централна банка предупреди в понеделник, че рекордната

...
Шефът на руската централна банка предупреди в понеделник, че рекордната
Коментари Харесай

Руската централна банка предупреди за рекордна инфлация - 8,1% на годишна база

Шефът на съветската централна банка предизвести в понеделник, че рекордната инфлация е " същинска злополука " за страната и прикани държавното управление да предприеме дейности, предава " Франс прес ". Инфлацията в Русия нараства внезапно от месеци, достигайки 8,1% на годишна база през октомври - връх от 2016 година и повече от два пъти от задачата на централната банка. Подобно на целия свят, цените на храните скочиха внезапно, удряйки популацията с малко спестявания.

„ Инфлацията е същинско злополучие, което прави хората по-бедни “, сподели шефът на централната банка Елвира Набиулина в послание към долната камара на съветския парламент. Набиулина, която е един от дребното чиновници, които от време на време подлагат на критика държавните политики, които нормално се разпореждат от президента Владимир Путин, сподели, че „ високата инфлация в действителност унищожава просперитета “.

„ Инфлацията би трябвало непременно да се върне към задачата от четири % “, сподели тя пред Държавната дума. Уважаваният началник на централната банка сигнализира за възходяща инфлация в продължение на месеци, повишавайки основния лихвен % - сега на 7,5 % - няколко пъти тази година, с цел да ограничи стремглаво покачващите се цени.

Тя подлага на критика държавните ограничения за ограничение на цените на избрани артикули по заповед на Путин и в понеделник още веднъж повтори позицията си, смятайки това за нездравословно за стопанската система.

Под управлението на Набиулина съветската централна банка преди този момент спря възходящата инфлация и извади страната от икономическите рецесии. Повишавайки фрапантно главния лихвен % до 17 през 2014 година, централната банка сполучливо ограничи инфлацията, откакто Русия беше изправена пред исторически срив на рублата заради глобите, наложени поради анексирането на Крим от Украйна от Москва и спада на цените на петрола.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР