Шефът на резидентурата на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния

...
Шефът на резидентурата на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния
Коментари Харесай

Резидентът на руското военно разузнаване в София ще бъде изгонен

Шефът на резидентурата на Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация в България Сергей Бубеков е засеченият съветският разузнавач от ДАНС и Специализираната прокуратура, който е с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София. Негов осведомител е бил български военачалник от запаса, с достъп до класифицирана информация, научи от свои източници.

Бубеков е бил водещият офицер от съветска страна, който е провеждал съгласуваност и получавал информацията, а генералът от запаса я е доставял. Той е работил в Министерство на защитата, взел участие е в задачи отвън България и е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО.

Руското посолство, което през днешния ден би трябвало да бъде известено за изгонването на шпионина, разиграва Министерството на външните работи от сутринта. След като съветската посланичка Елеонора Митрофанова отхвърли да се яви в Министерство на външните работи в София, за което заяви началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова, се наложи Министерство на външните работи да анулира планувания в 14,30 ч брифинг за оповестяване на изгонването на съветския посланик.

Всяко посолство е длъжно да изпрати своя ръководещ (ако посланикът отсъства, той наложително уведомява Министерство на външните работи кой управлява задачата, до момента в който го няма), когато бъде извикан в Министерство на външните работи. Сега на срещата във Външно очевидно ще се яви старши посланик и ще получи нотата за оповестяването на дипломата за личност нон грата, защото брифингът за публицисти бе разгласен отначало за 17,30 ч. За да съблюдава дипломатическата вежливост, Министерство на външните работи очевидно се придържа към правилото да не афишира нещо обществено, преди да го е сторило пред съответното посолство, което е противоречиво дали е най-правилната тактичност във връзка с страна агресор и окупатор.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР