Шефът на ООН казва, че Земята е в „ера на глобално кипене“, призовава за радикални действия

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък призова за
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък призова за незабавни радикални действия срещу изменението на климата, заявявайки, че рекордните температури през юли показват, че Земята е преминала от фаза на затопляне в „ера на глобално кипене“.

Огромна гореща вълна обхваща северното полукълбо, включително части от Европа и Америка, с рекордно високи температури, предизвикващи опустошителни горски пожари в страни като Гърция, Италия и Алжир по Средиземно море.

Говорейки в Ню Йорк, Гутериш описа интензивната жега в северното полукълбо като „жестоко лято“.

„За цялата планета това е катастрофа“, каза той, отбелязвайки, че „освен мини-ледников период през следващите дни, юли 2023 г. ще разбие рекордите навсякъде.“

„Промяната на климата е тук. Това е ужасяващо. И това е само началото. Ерата на глобалното затопляне приключи; настъпи ерата на глобалното кипене.”

Според данни от ERA5 от финансираната от Европейския съюз Служба за изменение на климата Коперник, първите три седмици на юли са били най-топлият триседмичен период в историята и месецът е на път да бъде най-горещият юли и най-горещият месец в историята.

Пълните данни на ERA5 за юли ще бъдат налични и публикувани на 8 август.

Предишният най-горещ месец в историята беше юли 2019 г.

Екстремните въздействия на изменението на климата са в съответствие с „прогнозите и повтарящите се предупреждения“ на учените, каза Гутериш, добавяйки, че „единствената изненада е скоростта на промяната“.

Пред лицето на „трагичните“ последици, той повтори призива си за бързи и широкообхватни действия, като отново се прицели в сектора на изкопаемите горива.

„Въздухът не може да се диша. Жегата е непоносима. А нивото на печалби от изкопаеми горива и бездействието в областта на климата е неприемливо“, каза Гутериш, бивш премиер на Португалия.

„Лидерите трябва да водят“, каза той. „Без повече колебание. Без повече извинения. Край на чакането другите да се движат първи.“

Преди срещата на върха за климатичните амбиции, на която той трябва да бъде домакин през септември, Гутериш призова развитите страни да се ангажират с постигането на въглеродна неутралност възможно най-близо до 2040 г., а за нововъзникващите икономики възможно най-близо до 2050 г.

„Унищожението“, отприщено от човечеството, „не трябва да вдъхновява отчаяние, а действие“, каза той, предупреждавайки, че за да предотврати най-лошите резултати, човечеството „трябва да превърне една година на изгаряща топлина в година на изгаряща амбиция“.

Екстремното време през юли причини хаос в целия свят, като температурите чупят рекорди в Китай, Съединените щати и Южна Европа, предизвикват горски пожари, недостиг на вода и нарастване на свързаните с жегата заболявания и хоспитализации.

На италианския остров Сицилия двама души бяха открити мъртви във вторник в дом, опожарен от горски пожар, който временно затвори международното летище в Палермо, според италианските новини.

Поне 34 души загинаха в Алжир и хиляди бяха евакуирани в части от Европа поради интензивната гореща вълна, която се разпространи в големи райони на Средиземно море и други региони.

В Гърция пожарите, горящи на остров Родос през изминалата седмица, принудиха властите да извършат най-голямата евакуация, предприемана някога в страната, като повече от 20 000 души бяха принудени да напуснат домове и хотели.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР