Шефът на националното следствие Борислав Сарафов и председателят на антикорупционният

...
Шефът на националното следствие Борислав Сарафов и председателят на антикорупционният
Коментари Харесай

Само във Фрог: Пламен Георгиев и Борислав Сарафов-конкуренти за главен прокурор

Шефът на националното разследване Борислав Сарафов и ръководителят на антикорупционният орган Пламен Георгиев ще са съперници за поста основен прокурор на мястото на Сотир Цацаров. Това оповестиха за Фрог нюз магистрати.
Още от в този момент се вършат сметки кой от двамата има по-силно лоби зад тила си и по какъв начин може по-успешно да си изиграе картите. Казват, че контактите им, които са от кръга КОЙ, се преплитат. Затова се предвижда, че борбата ще бъде " на живот и гибел ". Източниците ни сега дават преднина на Пламен Георгиев, защото с изключение на Цацаров, за него ще „ играят” и ръководещите в лицето на ГЕРБ. Напоследък, обаче Георгиев сензитивно стартира да „ губи почва” под краката си и то откакто съдът нападна в Люксембург решението на КОНПИ, ръководена от Пламен Георгиев, да конфискува парцелите на банкера Цветан Василев.

Видимо разгневен, че проектите за удар върху Василев може да се провалят, Пламен Георгиев даде пространни изявленията в медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, откъдето нападна българския съд, че бил незапознат, подвластен и привързан. Това предизвика Съюза на съдиите да излязат с отворено писмо. В него те освен показаха възмущението си от думите на Пламен Георгиев, само че признаха, че той заплашва самостоятелната правосъдна система. „ С дейностите си ръководителят на новия антикорупционен орган сподели на КОЙ стопанин служи и какъв е залогът да е на този пост”, разясниха пред Фрог нюз адвокати.

Според тях Борислав Сарафов минава на втори проект във към момента необявената борба за поста на основен прокурор, по ред аргументи. На първо място е, че в последно време връзките сред Сарафов и Сатир Цацаров много поохладнели. Наскоро посочената за близка до Сарафов шефка на апелативната спецпрокуратурата Даниела Попова подаде изненадващо оставка. На пръв взор е необяснимо за какво го прави, на фона на това, че мандатът и изтичаше след към 6-7 месеца”, чудят се магистрати. Обясняват си го, че може да се разчистват хората на Сарафов. Упорито се приказва, че овакантеният пост ще се заеме от сегашния началник на СГП Емилия Русинова. В юридическите среди се разяснява, че Сарафов, Русинова и ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев са виждани да посещават адвокатската адвокатската фирма на някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, с загадъчен прякор Пепи Еврото.

Коментира се, че Пепи Еврото продължава да дърпа крепко конците в правосъдната система през свои хора. Сочените за негови най-верни следователи бяха преместени като „ отбор” в спецпрокуратурата, следена от обвинителя по делото КТБ Иван Гешев. Става дума за Иван Иванов, Илияна Кирилова, Оля Антонова, Нели Тодорова и Мая Ковачева. Според следователи всички са били близки с Пепи Еврото.

Другата дама от столичното разследване, която също се счита за негова приближена-Пламена Апостолова пък стана член на Висш съдебен съвет. Тя влезе в Съвета по предложение на депутата Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Конците на връзките и познанствата се заплитат, изключително като се има поради, че брачният партньор на Апостолова-Георги Апостолов е зависещ на Пламен Георгиев. Той оглавяваше софийския клон на КОНПИ.

Трети състезател в конкуренцията за мястото на основен прокурор към този момент не се включва. Има залагания дали Сотир Цацаров ще се кандидатира за парламентарен арбитър. Ако това се окаже правилно, значи, че би трябвало прибързано да приключи мандата си още тази есен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР